Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Amator (Krzysztof Kieslowski, PL 1979)

Amator

Krzysztof Kieslowski / PL, 1979 / 112 min.

Filip, fabrieksarbeider, koopt een 8mm-camera en filmt de geboorte van z’n dochtertje. Al snel raakt hij verslingerd aan de magie van film, wat niet zonder gevolgen blijft voor z’n familie. Amator was Kieslowski’s internationale doorbraak, een jaar voor de Solidarnośc-staking in Gdansk.

poster Amator (Krzysztof Kieslowski, PL 1979)
Eind jaren zeventig had Krzysztof Kieslowski (1941-1996) naam gemaakt als documentairemaker en regisseur van korte dramafilms voor de Poolse televisie. Binnen de perken van de censuur zocht de in Warschau geboren filmer naar een zo waarachtig mogelijk beeld van het naoorlogse Polen. Om conflicten met de Communistische Partij te vermijden ontwikkelde Kieslowski een filmstijl die zowel concreet als poëtisch was.

Kieslowski’s vertellingen over fabrieksarbeiders, chirurgen in een ziekenhuis of ‘gewone’ Polen die gevraagd werd naar hun kijk op het leven, hadden vaak een tweede betekenislaag, een metaforische lading, die eigenlijk altijd betrekking had op de vraag: ‘Wat betekent het om mens te zijn?’ ‘Hoe te leven?’

Partijbons

In Amator volgen we de jonge fabrieksarbeider Filip. Om de aanstaande geboorte van z’n dochter te filmen, koopt Filip een 8mm-camera. Eerst filmt hij alleen huiselijke taferelen; later, als hij door een partijbons tot officieel stadsfilmer wordt uitgeroepen – Filip is de enige met een camera –, gaat hij ook de straat op. Zijn familieleven raakt verwaarloosd.

Amator ging in première op het filmfestival van Moskou (Grote Prijs), trok daarna langs de internationale filmfestivals. De film werd geprezen om het doorleefde acteren en als filosofische bespiegeling over de macht van de camera en de taak van de kunstenaar: wat is diens maatschappelijke verantwoordelijkheid?

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1979

Productieland(en)

PL

Originele titel

Amator

Lengte

112 min.

Taal

Pools

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
still Amator (Krzysztof Kieslowski, PL 1979)
still Amator (Krzysztof Kieslowski, PL 1979)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op