Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Amazing grace alan elliott sydney pollack 2

Amazing Grace

Ansuya Blom / NL, 1989 / 14 min.

Queen of Soul Aretha Franklin nam in 1972 haar live-album Amazing Grace op met het Southern California Community Choir in een doopsgezinde kerk in Los Angeles. Franklins sensationele terugkeer naar de oorsprong van haar carrière, de gospel, werd op film vastgelegd door regisseur Sydney Pollack. 

Amazing grace poster

In januari 1972 nam Aretha Franklin, bijgestaan door een Californisch kerkkoor, in twee avonden een album op dat nog altijd als het best verkochte gospelalbum aller tijden geldt. Regisseur Sydney Pollack (Three Days of the Condor, Tootsie) was erbij om de sessie op film vast te leggen.

Het had overigens weinig gescheeld of dit muzikale tijdsdocument was de wereld voor altijd onthouden. Allereerst slaagde Pollack (overleden in 2008) er al die jaren niet in beeld en geluid synchroon te krijgen. Nadat dat probleem verholpen was, verhinderde een juridisch conflict tussen Franklin en coproducent Alan Elliott de vertoning van de voltooide versie.

hallelujah!

Na Franklins dood in augustus 2018 kreeg Elliott van Franklins nabestaanden alsnog toestemming om de film in roulatie te brengen. Was het het wachten waard? Om met de recensent van The Guardian te spreken: 'Hallelujah, yes!' Amazing Grace toont de Queen of Soul op haar absolute hoogtepunt; koor en musici, en niet in de laatste plaats zichzelf, opzwepend tot grote, om niet te zeggen goddelijke hoogte.

Details

Regisseur

Ansuya Blom

Productiejaar

1989

Productieland(en)

NL

Originele titel

Amazing Grace

Lengte

14 min.

Ondertiteling

NONE

Drager

16mm

Amazing grace alan elliott sydney pollack 9
Amazing grace alan elliott sydney pollack 8
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op