Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Amor 1

Amor

Virginia Eleuteri Serpieri / CIV, LT, 2023 / 101 min.

Beelden van Rome vermengen zich met herinneringen van de filmmaker aan haar moeder, die in 1998 in de Tiber sprong. De vrije, associatieve vorm, vloeiend als een rivier, geeft kracht aan dit diep persoonlijke document.

poster IDFA 2023

“Als ik naar Rome kijk, zie ik mijn moeder”, vertrouwt Virginia Eleuteri Serpieri ons toe. Ze doorkruist de stad, waar 25 jaar geleden haar moeder Teresa zich het leven benam door in de Tiber te springen. Water is een terugkerend motief in deze rit door herinneringen en gedachten van de filmmaker. Net zo vrij stromen de beelden en associaties, van oude prenten tot familiefoto’s, van mythes tot fantasie, van documentair tot enscenering.

Verweven met haar eigen worsteling met die pijnlijke gebeurtenis, geeft een tweede voice-over een stem aan Teresa, geboren in 1943 toen de bommen vielen. Ruim twintig jaar later vond ze de liefde, maar naast het geluk was er ook de slangenkuil van een depressie. Nu vertelt Teresa hoe ze na haar dood werd opgetild naar de planeet Amor, waar mensen veel om elkaar geven. Haar dochter toont die lichtere wereld in landelijke en speelse 8mm-beelden.

De vrije vorm van Serpieri’s eerste lange film verraadt ervaring met kort experimenteel werk. Een creatieve verbeelding van een diep gevoeld verlangen, uiteindelijk stilhoudend bij die éne foto.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Virginia Eleuteri Serpieri

Productiejaar

2023

Productieland(en)

CIV, LT

Originele titel

AM OR

Lengte

101 min.

Taal

Italian

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Amor 2
IDFA 2023 Amor 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op