Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Subway riders

Amos Poe + Subway Riders

Een bizarre reeks moorden in de metro van New York, een perverse schrijver-saxofonist en een junkie-echtgenote van een politieagent: louche New Yorkers genoeg in het gruizig-gestileerde Subway Riders. In aanwezigheid van Amos Poe.

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

Nadat muzikant John Lurie zich een dag voor de opnames terugtrok, besloot regisseur Amos Poe zelf de rol van de geschifte schrijver-saxofonist Anthony op zich te nemen. Anthony werkt aan een scenario over een straatmuzikant die voetgangers neerschiet, maar als snel duiken er echte lijken op in de straten van New York, alsof Anthony”s script werkelijkheid wordt. Robbie Coltrane speelt de gefrustreerde hardboiled agent Fritz Langley, die zich in de zaak vastbijt. Thuis heeft hij een rijke maar verslaafde vrouw zitten, die heroïne onder haar tong spuit met haar bontjas nog aan. John Waters-veteraan Cookie Mueller speelt de sexy buurvrouw Penelope die tot waanzin gedreven wordt door de muziek die Anthony”s ”s nachts speelt.

Logica is ver te zoeken in deze gruizige film waarin het lang niet altijd duidelijk is wat echt is, en wat er zich in de levendige verbeelding van de dronken sociopaat Anthony afspeelt. Subway Riders analyseer je niet, maar onderga je. Louche New Yorkers in overvloed, ondersteund door een soundtrack van Robert Fripp, Ivan Kral en The Lounge Lizards. Het duistere camerawerk knipoogt naar de film-noir uit de jaren 40.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op