Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Amos poe portret fotocredit victoria cohen

Amos Poe + The Blank Generation + Blank City

The Blank Generation (VS, 1976), Ivan Král, Amos Poe (53’), 16mm, Engels gesproken, niet ondertiteld

campagnebeeld FURY! Punk Culture, illustratie © Roel Smit

The Blank Generation van Ivan Král en Amos Poe (Subway Riders ) geldt als de eerste echte punkdocu. Artiesten uit de New Yorkse punk- en new wave-underground (The Ramones, Blondie, Richard Hell, Talking Heads) trekken voorbij, de opnamen – zonder geluid, de soundtrack is van now wave-saxofonist John Lurie – worden asynchroon begeleid door muziek van hun demo”s.

Král en Poe bieden geen verhaal, maar een filmisch environment, zoals recensent Roger Ebert schreef. De kijker beleeft het New York van de late jaren zeventig – een stad in verval, waar dealers op straathoeken hun geld staan te tellen, ratten over bergen vuilnis krioelen en graffiti woekert. Te midden van deze urban jungle komt een generatie piepjonge, straatarme do-it-yourself filmmakers en kunstenaars omhoog, die zich verenigt onder de vlag van Cinema of Trangression en No Wave, het gruizige antwoord op de commercieel succesvolle postpunkstroming new wave.

Celine Danhier interviewde voorThe Blank City een veertigtal overlevenden van deze donkere periode, waarin Nick Zedd, Richard Kern en Jim Jarmusch hun Super8- en 16mm-camera”s pakten en New York”s artistieke zelfkant in beeld brachten. Aan het woord komen komen onder meer John Lurie, Steve Buscemi, Amos Poe, Debbie Harry en Thurston Moore. Danhier doorsnijdt de met veel zelfspot vertelde herinneringen met originele filmfragmenten en documentaire opnamen.

Deze voorstelling is geselecteerd door We Are Public en gratis toegankelijk voor leden, mits niet uitverkocht. Reserveren is niet mogelijk. Kaartjes kunnen vanaf een uur voor aanvang worden opgehaald bij de kassa.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

FURY! Punk Culture

Het is 1976, het tweede industriële tijdperk komt stuiptrekkend tot zijn einde en de oliecrisis is op een dieptepunt wanneer in de verloederde binnensteden van Londen, Amsterdam en New York een niet te negeren tegengeluid klinkt. Een oproep tot rebellie tegen het kapitalistische vooruitgangsdenken dat de zakken vult van de rijke minderheid. Het is een provocatieve schreeuw van tieners en twintigers die niet langer willen doen wat ouders, leraren en politici van ze verwachten.

Lees meer
campagnebeeld FURY! Punk Culture
The blank generation 2
The blank generation 1 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op