Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Electropore (Jen Liu)

Amsterdam Art Week 2023: New Harvest I

Amsterdam Art Week 2023: New Harvest I

Amsterdam Art Week: dompel je onder in de films en videowerken van kunstenaars uit de residencies en galeries. De selectie is gemaakt door Karen Archey, curator hedendaagse kunst Stedelijk Museum Amsterdam, kunstenaar Ghita Skali en Marian Cousijn, programmeur bij Eye. Met Q&A's.

poster Amsterdam Art Week 2023: New Harvest I
Tijdens New Harvest, een samenwerking van Eye en Art Amsterdam, zie je de beste nieuwe videokunst die Amsterdam te bieden heeft.

Programma

 • still Electropore (Jen Liu)

  Jen Liu: Electropore (2021-2022, 11’11’’)

  Genetische manipulatie met behulp van elektroshocks, toegediend aan levende vleescellen – die via tijdelijke openingen nieuw DNA kunnen opnemen. Het door Lui bewerkte DNA bevat gecodeerde boodschappen over methoden van politiek protest en voorbeelden voor mogelijke nieuwe communicatienetwerken voor activisten in onderdrukkende regimes.
  Jen Liu (1976) is een multidisciplinair kunstenaar die woont en werkt in New York. Werk van haar was o.a. te zien in het MoMA, New York en de Kunsthalle Wien.

 • still The Antarctic Gardener (Elisa Strinna)

  Elisa Strinna: The Antarctic Gardener (2022, 24’)

  Tuinieren op Antarctica in een volledig afgesloten kunstmatige ecosfeer: het is de taak van de androgyne wetenschapper in Elis Strinna’s nieuwste video, inspelend op plannen voor de kolonisatie van de ruimte. Strinna’s documentaire, mix van feit en fictie, toont de extreme eenzaamheid van de onderzoeker. Hoe ziet onze toekomst eruit als we de volgende stap maken?
  Elisa Strinna (1982) is een multimediakunstenaar die gefascineerd is door de relatie tussen het ecosysteem van planeet Aarde en hedendaagse infrastructuur. Haar werk was te zien in o.a. Documenta 15 en de Biennale van Venetië (2015).

 • still Mavis and Kosmas (Zauri Matikashvili)

  Zauri Matikashvili: Mavis and Kosmas (2021, 16’29”)

  Zelden worden ze opgemerkt: de schoonmakers die vijf dagen per week de werkruimtes van de kunstacademies dweilen. Zaura Matikashvili richt de camera op schoonmakers Mavis Adu-Gyamfi en Kosmas Gavranidis en geeft hen het woord. Wat ruimen ze op en wanneer is afval toch nog kunst?
  Zaura Matikashvili werd geboren in Georgië en studeerde in Münster en Düsseldorf; sinds 2022 heeft hij een residency aan de Rijkakademie.

 • still The Mother of All Failure (Zijlmans / Jongenelis)

  Zijlmans / Jongenelis: The Mother of All Failure (2022, 6’45”)

  The Mother of All Failures: twee figuren lopen door een landschap – de langste verwoordt een innerlijke monoloog over zijn slachtofferschap en de rol die de kleinere daarin zou hebben. Een litanie van klagende, denigrerende, kleinerende, verwijtende en vernederende woorden. Psycho-horror in aangrijpende en humoristische scènes…
  Sylvie Zijlmans (1964) en Hewald Jongenelis (1962) werken al lange tijd samen. Bekend zijn onder meer hun projecten ‘Het magnetische Noorden’ (2015, performances met inwoners van Amsterdam-Noord) en ‘They Live in Us’ (2020), intensieve samenwerking met staf en patiënten van het Kings County Hospital in Brooklyn.

Details

Productiejaar

2023

Lengte

120 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

still The Mother of All Failure (Zijlmans / Jongenelis)
still The Antarctic Gardener (Elisa Strinna)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op