Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Where the Heart Goes_Poetry Collection (Yun Choi)

Amsterdam Art Week 2023: New Harvest II

Amsterdam Art Week 2023: New Harvest II

Amsterdam Art Week: dompel je onder in de films en videowerken van kunstenaars uit de residencies en galeries. De selectie is gemaakt door Karen Archey, curator hedendaagse kunst Stedelijk Museum Amsterdam, kunstenaar Ghita Skali en Marian Cousijn, programmeur bij Eye. Met Q&A's.

poster Amsterdam Art Week 2023: New Harvest II

Tijdens New Harvest, een samenwerking van Eye en Art Amsterdam, zie je de beste nieuwe videokunst die Amsterdam te bieden heeft.

Programma

 • still Where the Heart Goes_Poetry Collection (Yun Choi)

  Yun Choi: Where the Heart Goes_Poetry Collection (2022, 17’15’’)

  Je vastklampoen aan welvaart als graadmeter van succes: de Zuid-Koreaanse kunstenaar Yun Choi levert subtiel commentaar op de onrust van het hyperkapitalisme. In een tranceachtige monoloog, gestructureerd rond vijf van haar gedichten, trekken de woorden en beelden uit het stadsbeeld van Seoul voorbij.
  Yun Choi (1989) heeft een residency aan de Rijksakademie; in haar werk remixt ze taal en beelden uit de populaire cultuur tot melancholische bespiegelingen.

 • Thenjiwe Niki Nkosi: The Same Track (2022, 4’03’’)

  Videowerk waarin documentaire opnamen van de deelnemers aan de Commwealth Games worden gecontrasteerd met opnamen van de economische bedrijvigheid in voormalige Britse kolonies en Gemenebestlanden.
  Thenjiwe Niki Nkosi (New York, 1980) had tentoonstellingen Kaapstad en Johannesburg.

 • still The Cyan Garden (Peng Zuquian)

  Peng Zuqiang: The Cyan Garden (2022, 8’05’’)

  The Cyan Garden beschouwt de grenzen van het vormgeven aan het verleden dat niet in het geheugen kan samenhangen. Gedeeltelijk gefilmd op 'Lucky', een stopgezette zwart-wit 16 mm-filmrol voor militaire luchtdetectie, draait het bewegende beeld om een ​​radiostation dat niet gedetecteerd had mogen worden en een Airbnb-appartement 'The Lover', gerund door de vriend van de kunstenaar in hun woonplaats.
  Werk van Peng Zuqiang was vaak te zien in het internationale circuit (o.a. de 16th Istanbul Biennal), eerder verbleef ze aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten.

 • Claudia Martínez Garay: Ayataki (2022, 15’)

  Videoanimatie en surround sound-installatie is een poëtische klaagzang voor de teloorgang van het Andes-landschap en het lot van de Peruvianen getroffen door oorlog, terreur en armoede. De score brengt originele volksmuziek samen met flarden radio, kerkgezang, commercials en nieuwsflarden.
  Claudia Martínez Garay (1983, Ayacucho, Peru) onderzoekt de hardnekkigheid van koloniale kaders en geschiedschrijving die ons begrip van precolumbiaanse culturen bepalen. Ze wordt vertegenwoordigd door GRIMM gallery.

 • Vibeke Mascini: Blind Men (2022, 11’21’’)

  Een aangespoelde walvis ligt op de zoölogische snijtafel en wordt onderzocht – Mascini laat de camera heel dicht op de huid van het dier en de snijdende handen van de onderzoekers komen, de kijker moet zelf aan de slag voor het totaalbeeld.
  Beeldend kunstenaar en schrijver Vibeke Mascini (1989) verblijft in een residency van de Rijksakademie, publicaties van haar hand zijn opgenomen in de Columbia University Library, New York en de Bibliothèque national de la France, Paris.

 • still zhú mù nòng - The Riverside (Hu Liwei)

  Hu Liwei: zhú mù nòng/The Riverside (2021, 2’45’’)

  Langs de Lianxi-rivier worden artefacten uit de gelijknamige oude cultuur opgegraven; de Chinese filmmaker Hu Liwei (1994) zoomt in met haar Super8-camera en maakt van de stills een lopende vertellig over de werking van het geheugen in snel veranderende tijden: het onzichtbare verleden zichtbaar gemaakt.
  Hu Liwei verblijft in een residency van de Rijkakademie.

Details

Productiejaar

2023

Lengte

120 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

still zhú mù nòng - The Riverside (Hu Liwei)
still The Cyan Garden (Peng Zuquian)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op