Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Anatomy of a Murder (Otto Preminger, US 1959)

Anatomy of a Murder

Otto Preminger / US, 1959 / 160 min.

Indertijd controversieel rechtbankdrama waarin Preminger onverbloemd zijn kijk op the American way of life geeft. James Stewart als advocaat, Ben Gazzara als beklaagde legerofficier en Lee Remick als zijn uitdagende vrouw, leveren vakwerk in deze film noir. Met muziek én een kleine bijrol van Duke Ellington. In de middag voorafgaand aan de vertoning speelt de Amerikaanse saxofonist Noah Preminger (familie van de regisseur) in het Bimhuis.

poster Anatomy of a Murder (Otto Preminger, US 1959)
Anatomy of a Murder is gebaseerd op een roman over een echt gepleegde moord in 1952. De film werd in die tijd gezien als de meest pure en realistische rechtbankfilm ooit en werd daarna ook regelmatig gebruikt bij opleidingen van advocaten om het proces van de Amerikaanse rechtsgang te laten zien.

De film was met zeven Oscarnominaties een groot succes en werd uiteindelijk de bestbezochte film uit 1959. Toch was het niet eenvoudig geweest om de film in de bioscoop vertoond te krijgen vanwege het taalgebruik en de verwijzingen naar seks en verkrachting. De vertoningen startten zonder de goedkeuring van de Production Code Administration, die films censureerden volgens de Hays Code.

Bijzonder aan de film is ook de jazzmuziek. Duke Ellington schreef de muziek samen met Billy Strayhorn en was ook bij de opnames aanwezig; ongebruikelijk in die tijd. Ook kreeg hij een kleine rol in de film.

Preminger Plays Preminger

De film is een vooruitblik op het uitgebreide jazz & film-programma van komend jaar van Eye on Sound, in samenwerking met het Bimhuis. Jazzsaxofonist Noah Preminger (in 2017 winnaar van 'Downbeat Magazine’s Rising Star Best Tenor Saxophonist') speelt op de middag voor de vertoning een concert in het Bimhuis.

Op zijn 18de kwam hij erachter dat Noah Preminger (verre) familie was van regisseur Otto Preminger. Door de verhalen dat Otto Preminger op zijn zachtst gezegd geen prettige man was om mee om te gaan, ging hij pas vele jaren later de films van hem bekijken.

Dit resulteerde uiteindelijk in zijn Preminger Plays Preminger-project, waarin hij een aantal thema’s uit de films speelt (onder andere uit River of No Return, een film met Marilyn Monroe uit 1954) en een aantal eigen composities geïnspireerd op de films (onder andere Laura, een film uit 1944, en Stalag 17, een film uit 1953 die Otto Preminger niet regisseerde maar waarin hij acteerde). Meer informatie over zijn optreden op Bimhuis.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Otto Preminger

Productiejaar

1959

Productieland(en)

US

Originele titel

Anatomy of a Murder

Lengte

160 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Anatomy of a Murder (Otto Preminger, US 1959)
still Anatomy of a Murder (Otto Preminger, US 1959)
Noah Preminger

Preminger Plays Preminger

Recent maakte Noah Preminger het album Preminger Plays Preminger, met muziek uit (en geïnspireerd door) de films van Otto Preminger, zijn verre familielid. 24 oktober speelt het Noah Preminger Quartet live in het Bimhuis.

Bekijk de voorstelling bij het Bimhuis

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op