Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 And How Miserable Is the Home of Evil

And How Miserable Is the Home of Evil & Talking with Rivers

IDFA 2023: And How Miserable Is the Home of Evil & Talking with Rivers

Tijdens deze voorstelling zie je de korte film And How Miserable Is the Home of Evil gevolgd door Talking with Rivers.

poster IDFA 2023
Tijdens deze voorstelling zie je de korte film And How Miserable Is the Home of Evil gevolgd door Talking with Rivers.

Programma

 • And How Miserable Is the Home of Evil

  Het beeld is documentaire. En het geluid misschien ook wel. Maar de combinatie van de twee is fictief – nog wel, in ieder geval. In beeld zien we de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei, verschanst in zijn moskee, omringd door zijn volgelingen. Ondertussen horen we hoe buiten de protesten aanzwellen, steeds nadrukkelijker en steeds gewelddadiger. Een documentaire over de nabije toekomst van Iran, hoopt maker Saleh Kashefi.

  De van oorsprong Iraanse, inmiddels naar Zwitserland gevluchte filmmaker dook in de website van Khamenei, waar eindeloos veel filmpjes te vinden zijn van preken en speeches die de hoogste leider van Iran in de loop der jaren gaf. Kashefi plaatst de beelden in een nieuwe context. Door zorgvuldige selectie en montage toont hij Khamenei niet als de sterke leider zoals hij zichzelf graag presenteert, maar als een vertwijfeld dictator in zijn kwetsbare laatste momenten.

 • Talking with Rivers

  Ooit hoorden buurlanden Afghanistan en Iran bij elkaar. Gebroederlijk lagen ze in de historische regio Khorasan, tot ze in 1747 gescheiden raakten. Talking with Rivers is een gesprek tussen beide landen – op de soundtrack klinken de stemmen van de Iraanse regisseur Mohsen Makhmalbaf (die tien films maakte over en in Afghanistan) en van de Afghaanse acteur Jawanmard Paiez. De dialoog gaat over de gewelddadige geschiedenis van beide landen. Al die invallen van vreemde mogendheden, alle vluchtelingen, alle repressie van mullahs of de Taliban – en waarom konden ze eigenlijk nooit bij elkaar terecht? “Broer, we zijn gescheiden en jij werd vernietigd”, zeggen ze allebei.

  Ondertussen zijn fragmenten te zien uit het werk van Makhmalbaf (waaronder zijn films Kandahar en The Cyclist) en dat van zijn dochters Samira en Hana (At 5 in the Afternoon, Buddha Collapsed Out of Shame). De beelden sluiten wonderwel aan op de gesproken tekst. Zo is Talking with Rivers niet alleen een kroniek van een geteisterde regio, maar ook een indrukwekkende tocht door de filmografie van de Makhmalbafs.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

67 min.

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op