Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Andrej Roebljov (Andrei Rublev) (Andrej Tarkovski / Andrei Tarkovsky, SU 1966)

Andrej Roebljov

Andrei Tarkovski / SUHH, 1966 / 189 min.

Klassiekers dienen regelmatig terug te keren in de bioscoop. Dat geldt zeker voor Andrej Tarkovski’s meesterwerk over het leven van de 15de-eeuwse Russische iconenschilder Andrej Roebljov – groots historisch drama en filosofische bespiegeling over de schilderkunst ineen.

poster Andrej Roebljov (Andrei Rublev) (Andrej Tarkovski / Andrei Tarkovsky, SU 1966)

Tarkovski en coscenarist Andrej Kontsjalovski geven een contemplatieve uiteenzetting over de taak van de kunstenaar in een door terreur geteisterde samenleving.

In zijn streven een zuivere kunstvorm gestalte te geven, wenst meesterschilder Roebljov zich niet te compromitteren. Hij zwijgt. Later ontmoet hij een nar, wiens taalgebruik zich onttrekt aan de macht van de heersers. Daarvoor wordt deze gestraft.

De sovjetcensuur toonde zich niet ongevoelig voor de implicaties van Tarkovskis zwartwit- en kleurenproductie; de in 1966 voltooide CinemaScopefilm werd pas in 1971 vrijgegeven voor vertoning in de Sovjet-Unie.

Klassieke status

Andrej Tarkovski (1932-1986) geldt als een van de grote meesters van de Russische cinema. De redelijk vroeg gestorven cineast leverde slechts zeven lange speelfilms af, maar die gelden vrijwel allemaal als klassiekers. Met name Andrej Roebljov, Zirkalo (De Spiegel) en Stalker blijken van grote invloed op regisseurs die zoeken naar manieren om zich te bevrijden van al te strikte dramaturgische wetten in de traditie van Hollywood.

Vertoning van de digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Andrei Tarkovski

Productiejaar

1966

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Andrej Roebljov

Lengte

189 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Andrej Roebljov (Andrei Rublev) (Andrej Tarkovski / Andrei Tarkovsky, SU 1966)
still Andrej Roebljov (Andrei Rublev) (Andrej Tarkovski / Andrei Tarkovsky, SU 1966)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op