Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Annie Hall (Woody Allen, US 1977)

Annie Hall

Woody Allen / US, 1977 / 93 min.

Woody Allen is Alvy Singer, een New Yorkse stand-up comedian die de aftakeling van zijn liefdesrelatie onderzoekt. Wat is er verkeerd gegaan? vraagt hij zich wanhopig af. Er is geen antwoord: alleen een uitermate grappig, ondraaglijk verdrietig en briljant verteld verhaal.

poster Annie Hall (Woody Allen, US 1977)
Na een mislukt huwelijk ontmoet Singer tijdens een tennispartijtje Annie Hall (Diane Keaton). Terwijl zij zich onderdompelt in de glitterwereld van feestjes, muziek en drugs, worstelt Alvy met zijn vele neuroses. Allen maakte deze autobiografische film als een liefdesbrief aan zijn muze Keaton, die ook hier weer tot grote hoogte stijgt dankzij hun natuurlijke chemie. Annie Hall betekende Allens definitieve doorbraak en won Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Script en Beste Actrice.

Via Alvy Singer, die niet weet hoe zich staande te houden in de showbizz, toont Allen het luchtbelgehalte van de snobby New Yorkse kunstwereld, maar schrikt er niet voor terug zijn eigen ambitieuze ego belachelijk te maken. Met zijn portret van gepassioneerde romantische pijn gaf Allen een geheel nieuwe draai aan de relatiekomedie.

Kleine porties

Annie Hall was ook de eerste film waarin Allens grote obsessie met de dood alle ruimte krijgt: hoe vluchtig het leven is, hoe afhankelijk van het toeval, en hoe het wordt overschaduwd door de gedachte van het naderende einde. Het leven is net als het eten in een restaurant waarover Alvy opmerkt: “Verschrikkelijk, en zulke kleine porties.” Maar in Annie Hall onderzoekt hij nog iets ergers: de aftakeling van zijn liefdesrelatie. Wat is er verkeerd gegaan? vraagt hij zich wanhopig af. Er is geen antwoord: alleen een uitermate grappig, ondraaglijk verdrietig en briljant verteld verhaal.

Vertoning op 35mm uit de Eye-collectie

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Woody Allen

Productiejaar

1977

Productieland(en)

US

Originele titel

Annie Hall

Lengte

93 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Annie Hall (Woody Allen, US 1977)
still Annie Hall (Woody Allen, US 1977)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op