Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
uitsnede uit poster L'uccello dalle piume di cristallo (Dario Argento, IT/DE 1969)

Another Argento Night

Koolhoven & Simons: Another Argento Night

Moordmysteriefilms van de Italiaanse maestro Dario Argento kun je niet genoeg vertonen, dus vandaag opnieuw een Argento Night, met eerst een uur fragmenten en trailers, en dan 's mans verbluffende debuut in 4K: L'uccello dalle piume di cristallo (The Bird with the Crystal Plumage).

poster L'uccello dalle piume di cristallo (Dario Argento, IT/DE 1969)
In 1970 drukte de jonge debuterende regisseur Dario Argento (Deep Red, Suspiria) zijn onuitwisbare stempel op de Italiaanse cinema met The Bird with the Crystal Plumage, een klassieker die het 'giallo'-genre van stijlvolle moordmysteriethrillers opnieuw uitvond en hem naar eeuwige roem katapulteerde.

Een Amerikaanse schrijver in Rome (Tony Musante) is per ongeluk getuige van een brute aanval op een vrouw (Eva Renzi) in een kunstgalerie. Hij is ervan overtuigd dat hij die nacht iets zag wat de identiteit kan onthullen van de maniak die Rome terroriseert. Met gevaar voor eigen leven begint hij zijn eigen onderzoek.

In zijn verbluffend zelfverzekerde debuut zijn Argento's belangrijkste kenmerken al te ontwaren: weelderige beelden, inventieve, brute geweldscènes en een verleidelijke score, ditmaal van Ennio Morricone. Deze sleutelfilm in de Italiaanse giallo-canon imponeert ook door de breedbeeldcinematografie van drievoudig Oscar-winnaar Vittorio Storaro (Apocalypse Now).

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul language

Productiejaar

2024

Lengte

191 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still L'uccello dalle piume di cristallo (Dario Argento, IT/DE 1969)
still L'uccello dalle piume di cristallo (Dario Argento, IT/DE 1969)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op