Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Wim Wenders / DE, 2023 / 93 min.

Je hebt kunstdocumentaires en kunstdocumentaires. En je hebt Wim Wenders’ spectaculaire, haarscherpe vertelling in 2D of in 3D, die je fysiek meevoert in leven en werk – vooral werk – van de zeer beroemde, zeer Duitse, zeer-grootformaatkunstenaar Anselm Kiefer. Wat drijft hem?

poster Anselm (Wim Wenders, DE 2023)

Eye vertoont de 2D- en de 3D-versie van Anselm. Volgens Wim Wenders is 3D nog steeds een onderschatte techniek voor het maken van kunstdocumentaires. Met Pina (2011), ode aan de Duitse pionier van de moderne dans, voerde hij de kijkers mee in een wervelende verkenning van het Pina Bausch-universum; niet eerder kon je van zo dichtbij en ruimtelijk het lichamelijke en beweeglijke van de dans zo tastbaar ervaren.

Ook in Anselm maakt Wenders de schilderijen en sculpturen – werken op reusachtig formaat – bijna letterlijk tastbaar; de 3D-camera tast verfhuid en oppervlaktestructuur van de beelden af, voert de kijker door de – reusachtige – studio van de kunstenaar in het Zuid-Franse La Ribaute en geeft de indruk dat je zelf in de schoenen van de kunstenaar staat.

Heftige reacties

Wim Wenders werkte drie jaar lang aan het portret van generatiegenoot Anselm Kiefer, met wie hij al langer bevriend is. De twee delen een achtergrond: de naoorlogse verwerking van het nazisme; waar Wenders zegt Duitsland simpelweg te hebben verlaten, dook Kiefer diep in de geschiedenis, de mythologieën en de 'Vergangenheitsbewältigung’ betreffende het recente Duitse verleden.

Kiefers performances en schilderijen uit de jaren zeventig en tachtig riepen heftige reacties op: de kunstenaar zou flirten met fascistisch gedachtegoed, zijn ‘verbrande aarde’-schilderijen getuigen van holle pathetiek. Ondertussen groeide de kenner van het werk van de vervolgde joodse dichter Paul Celan uit tot een van ’s werelds beroemdste kunstenaars. Al rondcirkelend met de camera legt Wenders het innerlijk leven en de drijfveren van verstokte sigarenroker Kiefer bloot.

Sleep Has Her House

In navolging van het New Horizons Filmfestival in Wroclaw vertoont Eye als bijprogramma twee voorstellingen van Sleep Has Her House van Scott Barley, die door de Deense filmcriticus Tue Steen Müller de 'Anselm Kiefer van de cinema' werd genoemd. Deze bijzondere debuutfilm werd door Eye eerder aangekocht voor de collectie.

In het showoverzicht zie je vermeld wanneer een voorstelling in 3D is, achter de show is ook de ondertiteling te zien. Staat er geen 3D vermeld bij een show? Dan is dit een 2D-vertoning.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Wim Wenders

Productiejaar

2023

Productieland(en)

DE

Originele titel

Anselm - Das Rauschen der Zeit

Lengte

93 min.

Taal

Duits

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Anselm (Wim Wenders, DE 2023)
still Anselm (Wim Wenders, DE 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op