Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tropical Cyberpunk (Edward Akintola Hubbard)

Anthropology as Performance

Eye on Art: Anthropology as Performance

Twee performance-lezingen door het DARKMATTER Collective. Mohamad Khezri Moghadam geeft een lezing gebaseerd op een etnografische fotoserie gemaakt in Iran. Daarna volgt Edward Akintola Hubbard met experimentele voordracht bij een diavoorstelling van zijn etnografische fotoserie Tropical Cyberpunk.

poster Paravel & Castaing-Taylor: Anthropology as Performance

The DARKMATTER Collective is een lokaal kunstenaarscollectief met grote persoonlijke interesse in de steeds evoluerende, hybride discipline van de etnografie. DARKMATTER verbindt op geheel eigen wijze kunst en etnografie. Artistiek directeur Edward Akintola Hubbard is antropoloog en beoefenaar van experimentele etnografie. Hij doceerde aan de New York University (campussen New York en Shanghai) en later aan de Universiteit Utrecht. Een aantal van de medeoprichters van DARKMATTER waren zijn studenten, die later zelf beoefenaars werden.

Programma

 • The Thirteenth Day (door Mohamad Khezri Moghadam)

  Mohamad Khezri Moghadam van DARKMATTER geeft een performance-lezing in combinatie met een diavoorstelling van zijn etnografische fotoserie The Thirteenth Day (geschoten nabij Kerman, Iran in 2019-2022). De Iraanse performancekunstenaar Hosein Danesh Pazhooh interpreteert de beelden met Perzische muziek.

  Vier jaar geleden begon een groep sjiitische amateurkunstenaars op een locatie in de buurt van Moghadams geboorteplaats Kerman met de bouw van installaties op een groot openbaar terrein. De installaties bestaan uit beelden en mannequins die verschillende epische scènes reconstrueren tijdens de dag van het martelaarschap van Imam Hussein. Het terrein is inmiddels verwaarloosd. Sommige beelden beginnen zelfs langzaam te verdwijnen of worden verwijderd door de lokale autoriteiten.

  Sjiitische moslims geloven dat vrouwen een belangrijke heroïsche rol hebben gespeeld in de overwinning van de islam, en dit kunstproject was specifiek bedoeld om de vrouwen te eren in hun strijd op de dag van het martelaarschap. De sjiitische kunstenaars kozen er echter voor om met hijab geklede mannelijke mannequins te gebruiken om de vrouwelijke personages in het epos te vertegenwoordigen. The Thirteenth Day onderzoekt dit voorbeeld van duister-komische ironie, exemplarisch voor de hele Iraanse samenleving, die voortkomt uit het opleggen van de sharia sinds de Islamitische Revolutie van 1979.

 • Tropical Cyberpunk (Edward Akintola Hubbard)

  Edward Akintola Hubbard van DARKMATTER geeft samen met de Angolees-Portuguese geluidskunstenaar en performer Tristany Mundu een recitatie van zijn experimentele aantekeningen, samen met een diavoorstelling van zijn meest recente etnografische fotoserie Tropical Cyberpunk (gemaakt in Kingston, Jamaica in 2023). De diavoorstelling vormt de achtergrond voor Mundu's avant-garde performance en sonische interpretatie.

  Cyberpunk is een subgenre van sciencefiction dat zich doorgaans afspeelt in een dystopische toekomstige stad vol geavanceerde technologie, doordrenkt met neonlichten en geplaagd door misdaad, sociale ongelijkheid en afbrokkelende infrastructuur. De fotoserie Tropical Cyberpunk bekijkt Kingston en de omgeving door de lens van dit dystopisch futurisme. Akintola Hubbards beelden zijn deels visuele etnografie, deels world-building en stellen de stad voor als een hightech, buitenaardse metropool in al zijn schoonheid en ellende, vol weelderige vegetatie en overspoeld met iriserende tinten.

  Tropical Cyberpunk
  is een kritiek op de postkoloniale staat en het onvermogen om de utopische belofte van nationale onafhankelijkheid waar te maken. Het is tegelijkertijd een viering van de creativiteit en veerkracht van het Jamaicaanse volk dat voortdurend deze dynamische en zeer innovatieve stedelijke cultuur vormgeeft.

Details

Not (yet) rated

Productiejaar

2024

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Paravel & Castaing-Taylor

Eye Filmmuseum presenteert Cosmic Realism, de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Véréna Paravel en Lucien Castaing-Taylor. Opgeleid als antropologen combineren ze antropologie, documentaires en beeldende kunst in hun werk. De tentoonstelling voert langs zeven immersieve installaties waarin je de ontwikkeling van de makers kunt volgen.

Lees meer
campagnebeeld Paravel & Castaing-Taylor – Cosmic Realism
still The Thirteenth Day (Mohamad Khezri Moghadam)
still The Thirteenth Day (Mohamad Khezri Moghadam)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 20 januari — 20 mei 2024

  Paravel & Castaing-Taylor

  Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op