Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Aquarela victor kossakovsky 6

Aquarela

Victor Kossakovsky / GB, DE, DK, 2018 / 90 min.

Meesterobservator Victor Kossakovsky laat ons de angstaanjagende kracht van water ervaren in zijn spektakelstuk Aquarela. Niet de mens maar het water heeft hier het laatste woord. Met een opvallende soundtrack van de Finse symfonische metalband Apocalyptica.

Poster aquarela

Waar veel regisseurs de nadruk zouden leggen op de schoonheid van de natuur, kijkt Kossakovsky (Belovy, ¡Vivan las antipodas!) naar de immense, angstaanjagende krachten die loskomen in het water. Hij schoot beelden over de hele wereld, van Mexico, Rusland, Schotland, Groenland, Venezuela, Portugal tot Amerika, gefilmd in 96 beeldjes per seconde, vanaf onmogelijk ogende camerastandpunten.

Met Aquarela wilde Kossakovsky alle emoties vangen die water teweegbrengt, niet alleen extase en inspiratie, maar ook angst en vernietiging. Een groot deel van de film staat dan ook onder hoogspanning.

orkaan

Zo trekt het Russische Baikalmeer elke winter talloze waaghalzen die met hun auto het ijs op gaan. Nu het ijs drie weken eerder dan normaal begint te smelten, zakt er niet zelden een auto doorheen. Als dit al geen hartkloppingen en onheilspellend gevoel oplevert, dan moet de huiveringwekkende orkaan op de Atlantische Oceaan en de straten van Miami nog komen. Dit is echt gevaarlijk en dat voel je.

gletsjerbrokstukken

Kossakovsky's filmische tour de force bevat ook genoeg rustige beelden, zoals de enorme gletsjerbrokstukken die als een walvis op een neer deinen, of het golvende ijs dat dansend zijn weg aflegt. Aquarela laat op al die manieren ervaren hoeveel kracht de niet-levende natuur heeft: de zee, het ijs, het weer. Kossakovsky zet de elementen nu centraal, laat ze zelf spreken, en geeft ze daarmee hun rechtmatige plek in onze door mensen overheerste wereld.

Details

Persons under 9 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Victor Kossakovsky

Productiejaar

2018

Productieland(en)

GB, DE, DK

Originele titel

Aquarela

Lengte

90 min.

Taal

Russian, English, Spanish

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Aquarela victor kossakovsky 7
Aquarela victor kossakovsky 10
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op