Archiving Dutch Legacies
Cinedans 2023: Archiving Dutch Legacies
Programma over het Nederlands Dansfilm Archiefproject door Jellie Dekker en Cinedans in samenwerking met Podiumkunst.net
Zo lang er gefilmd is, speelt dans een rol. Het is bij uitstek een kunstvorm die gaat over zowel vergankelijkheid, als – mits gedaan met adequate en vindingrijke aanpak – een bijzondere, en soms zeer cameragenieke, vorm van uitdrukken. Voor filmers is het van oudsher een uitdaging om deze kunstvorm op camera te vangen en te vertalen naar het scherm.
Het oudste dansfilm materiaal, uit 1920, bevindt zich in het archief van Eye Filmmuseum.
Eind jaren vijftig is het vooral aan regisseur Joes Odufré en choreograaf Hans van Manen te danken dat er voor televisie niet alleen choreografieën werden vastgelegd, maar ook speciale programma’s werden gemaakt over de geschiedenis van de dans. Dit alles om deze nog vrij onbekende kunstvorm te introduceren bij een breder publiek.
Vervolgens heeft het genre zich in verschillende richtingen ontwikkeld en zijn er voor TV en voor de bioscoop talloze dansfilm producties gerealiseerd. Deze films bevinden zich in verschillende archieven, zoals bij Beeld & Geluid, Eye Filmmuseum, en in eigen beheer van kleine gezelschappen of individuele makers. Sinds 2003 onderhoudt Cinedans haar eigen archief dat jaarlijks groeit.
Op initiatief van regisseur Jellie Dekker, maker van dansfilms en documentaires over grootheden in de dans, en Cinedans’ directeur Martine Dekker, wordt in samenwerking met Podiumkunst.net het Nederlands Dansfilm Archiefproject gestart. Doel is om een volledige inventarisatie te maken van de dansfilms die sinds 1920 tot op heden in Nederland zijn gemaakt en deze centraal vindbaar te maken. Daarnaast willen wij de archieven ontsluiten en de dansfilms presenteren aan het publiek. Het dansfilm archiefproject wordt ondersteund door Podiumkunst.net en hun streven en manier van werken zal deze middag ook toegelicht worden.
Tijdens het programma in Cinedans worden films en fragmenten getoond uit verschillende tijdvakken en archieven, en lichten Jellie Dekker en Martine Dekker de verschillende film(fragmenten) toe.
Op het programma staan onder meer de allervroegste dansopnames, zoals Mondscheinsonate (1935) met fragmenten van danseressen Darja Collin en Hans Snoek en Bewegingsstudies (1932/35) van regisseur Frans Dupont. Ook laten we opnames zien uit de jaren ’60 van de vorige eeuw van Joes Odufré: een solo improvisatie voor een spiegel van Hans van Manen en een pas-de-deux van Alexandra Radius en Jaap Flier op de trappen van het Stedelijk Museum Amsterdam.
Daarnaast worden filmfragmenten getoond van films van o.a. Bianca van Dillen & Wilbert Bank, Clara van Gool, Ton Lutgerink & Noud Heerkens, Krisztina de Châtel & Erik van Zuylen, Het Hans Hof Ensemble & Annick Vroom, en Karel van Laere.
De voertaal is Nederlands.
Dit is onderdeel van
Details
Productiejaar
2023
Lengte
120 min.
Voertaal
Engels
Productieland(en)
NL
Onderdeel van
Cinedans 2023
Van 24 tot en met 26 maart strijkt Cinedans opnieuw neer in Eye met een vol programma met de mooiste, spannendste en meest poëtische dansfilms van het afgelopen jaar.
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN