Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Gasteren3 0

Art & Activism – Research Lab: Universiteit van Amsterdam

Avond rond Louis van Gasterens documentaire Omdat mijn fiets daar stond over het harde optreden van de Amsterdamse politie in 1966 tijdens de rellen op de trouwdag van koningin Beatrix en prins Claus. UvA-studenten tonen eigen materiaal van de recente bezetting van het Maagdenhuis. Van Gasteren is op 10 mei jl. overleden.

1q1111 0

In Omdat mijn fiets daar stond opent schrijver Jan Wolkers een Provo-fototentoonstelling over het harde optreden van de Amsterdamse politie bij de trouwdag van Beatrix en Claus; hij leest voor uit politie-instructies betreffende het gebruik van gummiknuppel en sabel, buiten het gebouw gaat de politie hardhandig te werk: motoragenten rijden in op de menigte voor de galerie in.

Cineast Louis van Gasteren legt het brute optreden van de arm der wet vast op film. De opnamen zijn dezelfde avond op de tv te zien - maar verdere vertoning van Van Gasterens film wordt verboden.

Studenten van de UvA nemen de documentaire tot uitgangspunt voor een avond over kunst, activisme, film en studentenprotest. Ze vertonen ook zelf geschoten beelden van de recente Maagdenhuisbezetting.

De voorstelling is onderdeel van een multidisciplinair onderzoek naar de betekenis van activisme in het bereik van de kunsten (theater, beeldende kunst, film, performance). Hoe kunnen geesteswetenschappen helpen nieuwe mengvormen van kunst en politiek activisme te begrijpen? De voertaal is Engels.

Louis van Gasteren is op 10 mei overleden. Hij was een van Nederlands belangrijkste documentairemakers. EYE vertoont ook de volgende films:

Op 31 mei 21.00 vindt er een vertoning plaats van Nema aviona za Zagreb (2012), Louis van Gasterens laatste en meest persoonlijke film. Deze wordt ingeleid door Patricia Pisters, die vorig jaar Filming for the Future – The Work of Louis van Gasteren publiceerde in de Framing Film-reeks.

Op 24 mei 16.00 is er een programma met korte films van Van Gasteren.

Details

Gasteren4 0
1q1111
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op