Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still1 15

As I open my eyes

Tunis, zomer 2010, de opstand tegen dictator Ben Ali smeult. De achttienjarige Farah zingt in een populaire undergroundband, haar moeder maakt zich zorgen. Leyla Bouzids wervelende speelfilmdebuut werd op de festivals ontvangen als een van de beste films over de Arabische lente. 

As i open my eyes 86000004 ps 1 s high

Farah komt net van de middelbare school en ontdekt het leven als de rebelse zangeres van een band die een mengeling van rock en traditionele Arabische muziek speelt. Farah zingt in ruige nachtcafés, drinkt bier, wordt verliefd en schrikt niet terug voor politiek getinte teksten die het regime op de korrel nemen. Geen wonder dat haar moeder zich zorgen maakt: waarom gaat haar wilde dochter geen medicijnen studeren?

Leyla Bouzids speelfilmdebuut is een wervelende coming of age-vertelling en portret van een generatie aan de vooravond van de Tunesische Jasmijnrevolutie. Heel even leek de deur open te gaan voor Arabische jongeren die een moderne, democratische levensstijl omarmen. De koppige Farah is vastbesloten door die deur te glippen, wat er ook gebeurt.

As I Open My Eyes werd geprezen om het energieke spel, de muziek, de subtiele politieke verwijzingen en de weergave van een complexe moeder-dochterrelatie. De film won onder meer de publieksprijs van het afgelopen filmfestival van Venetië.

Regisseur Leyla Bouzid (1984) is de dochter van een Tunesische cineast en studeerde literatuur in Parijs. Eerder maakt ze enkele korte films.

“...hartverscheurend...subtiel, ontroerend beeld... (**** NRC Handelsblad)

“…mooi…grote emotionele reikwijdte… Geweldig uitgevoerd… grote ontdekking… allure van een moderne musical… (**** De Volkskrant)

“...krachtige en urgente debuut... (**** De Filmkrant)

Details

Still2 12
Still3 13
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op