Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Yuri Ancarani / IT, FR, US, MX, ES, 2021 / 100 min.

In waterstad Venetië hebben opgeschoten tieners als Daniele geen opgevoerde brommers maar razendsnelle speedbootjes, ‘barchini’ – die zijn hun alles. Sfeervolle, hyperrealistische film beweegt van een dromerig begin naar een operatesk slotakkoord.

poster Atlantide (Yuri Ancarani, IT/FR/US/MX/ES 2021)

In Venetië speelt het hele leven zich op het water af, dus opgeschoten tieners hebben er geen opgevoerde brommers maar razendsnelle speedbootjes, oftewel barchini. De gespierde, zongebruinde jongens bekrassen de houten meerpalen van de stad met hun initialen en de maximumsnelheden die ze uit hun machines hebben weten te persen.

Daniele is een van deze jongens, afkomstig van het eilandje Sant’Erasmo, aan de rand van de laguna van Venetië. Het is slechts een steenworp verwijderd van het toeristische oude centrum, maar toch een compleet andere wereld. De lome zomerdagen brengt hij door met zijn vrienden op hun bootjes, met een constante soundtrack van dreunende beats, of met zijn vriendin, terwijl hij aan zijn buitenboordmotor sleutelt. Het zwijgzame poseren van de jongens onderling staat in schril contrast met de tastende intimiteit van het jonge stel.

Wat realistisch begint, als documentaire of hyperrealistische fictie, explodeert in een operatesk slot rond een gewelddadig en tot mislukken gedoemd inwijdingsritueel.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Atlantide zie je de videoclip voor het nummer ‘Grindin'’ van Nobody Beats the Drum uit de collectie van Eye. Deze stop-motion film (2'50") van Rogier van der Zwaags is gebaseerd op een minitieus gechoreografeerde sequentie van 4085 foto's van houten blokken die reageren, of dansen, op het ritme van de muziek.

Te zien in Eye en landelijke bioscopen.

…jeugdig en flitsend…fraai…bedwelmende schoonheid…esthetische beleving van topniveau… (**** NRC Handelsblad)

Prachtig…betoverend mooi…beeldschone ode…verbluffend…verrassend… (**** De Volkskrant)

… hypnotiserend…wonderlijke en wonderbaarlijke speelfilm… (**** Het Parool)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul language

Regisseur

Yuri Ancarani

Productiejaar

2021

Productieland(en)

IT, FR, US, MX, ES

Originele titel

Atlantide

Lengte

100 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Atlantide (Yuri Ancarani, IT/FR/US/MX/ES 2021)
still Atlantide (Yuri Ancarani, IT/FR/US/MX/ES 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op