Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still 1 aurora

Aurora

Cristi Puiu / RO, FR, CH, DE, 2010 / 181 min.

Atmosferische murder mystery met licht absurde ondertoon. Een man heeft de opdracht om te doden, zijn motieven zijn onbekend. Vertoning bij de première van Sieranevada, Puiu’s portret van een verscheurde Roemeense familie. 

Affiche aurora

Cristi Puiu voert de kijker mee langs de nachtelijke rafelranden van Boekarest, gezien door de ogen van zwijgzame veertiger Viorel. Viorel staat op, doucht, eet, werkt en… zwijgt. Toch is hij minder lethargisch dan het schijnt: voor een moord draait hij zijn hand niet om. Naar het waarom is het slechts gissen.

Aurora is een cinematografische krachttoer; Puiu regisseerde niet alleen, maar schreef ook het scenario en vertolkte de hoofdrol. De manier waarop hij de enigmatische Viorel gestalte geeft is intens, ook omdat de hoofdrol in vrijwel ieder beeld aanwezig is.

Puiu kreeg bekendheid als vertegenwoordiger van de “Roemeense Golf”, een groep regisseurs die na de val van dictator Ceauşescu de aandacht trok met politiek gedurfde, licht absurdistische films waarin de morele staat van het vaderland werd gepeild.

Details

Regisseur

Cristi Puiu

Productiejaar

2010

Productieland(en)

RO, FR, CH, DE

Originele titel

Aurora

Lengte

181 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Aur10
Still 2 aurora 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op