Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (Werner Herzog, US 2009)

Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans

Werner Herzog / US, 2009 / 121 min.

Drie jaar na Rescue Dawn draaide Werner Herzog opnieuw een relatief grote Hollywood-productie. Een misdaadfilm die brutaal buiten de lijntjes van het genre kleurt. Misdaad loont niet? Met een ontketende Nicolas Cage weet je het maar nooit. 

poster Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (Werner Herzog, US 2009)
Politieman Terrence McDonagh redt een gevangene uit een ondergelopen cel, kort nadat orkaan Katrina over New Orleans is geraasd. Aan zijn heldendaad houdt hij, behalve zijn bevordering tot luitenant, permanent rugletsel over. Voortaan hangt zijn lichaam wat uit het lood, net als zijn moraal. Want McDonagh (Nicolas Cage) doet zo'n beetje alles wat God en zijn eed hem verboden hebben. Hij snuift, gokt, chanteert, intimideert en gooit het op een akkoordje met moordenaars.

In 1992 regisseerde Abel Ferrara een van zijn beste films, Bad Lieutenant, met Harvey Keitel als corrupte cop. De film van Herzog is, ondanks de bedrieglijke titel, geen vervolg of remake. Ook McDonagh deugt van geen kanten, maar waar Keitels personage zo groezelig was als zijn New Yorkse werkterrein, lijkt Cages opgefokte McDonagh rechtstreeks uit een Road Runner-cartoon te zijn ingevlogen. Een van zijn vijf beste rollen, vindt de acteur zelf. Geef 'm eens ongelijk.

De film lijkt een parodie maar bevat stiekem toch ook Herzogiaanse thema's: controle willen hebben over (in dit geval de menselijke) natuur blijkt meestal futiel, onder alles heerst de chaos en de loop der dingen trekt zich niks aan van morele wetmatigheden.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Werner Herzog

Productiejaar

2009

Productieland(en)

US

Originele titel

Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans

Lengte

121 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Werner Herzog

Eye Filmmuseum presenteert een tentoonstelling en omvangrijk filmprogramma rondom het werk van de gevierde filmmaker Werner Herzog. Met zijn onorthodoxe oeuvre – dat ruim zeventig speelfilms, documentaires en shorts omvat – weet Herzog het publiek al ruim een halve eeuw lang te fascineren met onvergetelijke verhalen, beelden en personages. Zijn films bieden inzicht in de relatie tussen mensen en de chaotische wereld om hen heen, en in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van het menselijk bestaan.

Lees meer
campagnebeeld Werner Herzog – The Ecstatic Truth
still Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (Werner Herzog, US 2009)
still Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (Werner Herzog, US 2009)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op