Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Ace in the hole 18

Bad news sells best - cynisme, nepnieuws en manipulatie in Ace in the Hole

Special over Billy Wilders Ace in the Hole, een profetische film over de toekomst van de journalistiek. Met een inleiding door Dan Hassler-Forest (Universiteit Utrecht) en een vertoning van Ace in the Hole.

1951 ace in the hole

“Bad news sells best. 'Cause good news is no news!(Charles Tatum in Ace in the Hole)

In 1951 stond het publiek niet open voor een film die op meedogenloze manier liet zien dat massamedia steeds commerciëler, manipulatiever, en cynischer werden. Maar in het tijdperk van nepnieuws, filterbubbels, en wantrouwen jegens de “mainstream media” is Billy Wilders onvolprezen meesterwerk Ace in the Hole relevanter dan ooit. In een prikkelende en toegankelijke inleiding laat mediawetenschapper Dan Hassler-Forest zien waarom Ace in the Hole niet alleen Wilders meest persoonlijke film is, maar ook een profetische film over de toekomst van de journalistiek.

Dan Hassler-Forest is als mediawetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht. Na zijn inleiding:

ace in the hole

Ace in the Hole is een genadeloze aanval op de manipulatieve rol van de media in de Amerikaanse samenleving en de op sensatie beluste mediaconsument. Kirk Douglas schittert als Chuck Tatum, een uitgerangeerde journalist die zijn geluk beproeft in Albuquerque. Hier stuit hij op verhaal over een man die is opgesloten in een ingestort gangenstelsel in een berg. Hij weet de reddingsoperatie een weekje te rekken, zodat hij het nieuws nog wat langer kan uitmelken. Billy Wilder schildert hem af als een hebzuchtige wolf die alles doet voor een scoop. Maar ook wij, de aldoor op sensatie beluste mediaconsumenten, krijgen een gitzwarte spiegel voorgehouden.

anti-amerikaans

Ace in the Hole werd bij de uitbreng snoeihard aangepakt door de Amerikaanse pers. Hollywood Reporter noemt de film 'ruthless and cynical (….) a distorted study of corruption and mob psychology'. Het heersende sentiment is dat Billy Wilder een anti-Amerikaanse film heeft gemaakt. In Europa is er wel waardering, maar de film – door Paramount hertiteld als The Big Carnival – is de eerste flop van Wilder in Hollywood. Hij verloor veel macht en krediet in Hollywood. De reactie van Wilder: “Fuck them all. This is the best picture I ever made.”Tegenwoordig geldt Ace in the Hole als een profetische film die zijn tijd ver vooruit was.

Details

Onderdeel van

Sweet & Sour: De films van Billy Wilder

De legendarische scenarioschrijver en Hollywoodregisseur Billy Wilder was een briljant woordkunstenaar. Zijn Oscar-winnende klassiekers zitten vol aanstekelijke, cynische humor: onwaarschijnlijk grappig, gewaagd en scherpzinnig.

Lees meer
campagnebeeld Sweet & Sour: De films van Billy Wilder
Ace in the hole 17
Ace in the hole 15
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op