Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Banshun (Late Spring) (Yasujiro Ozu, JP 1949)

Banshun

Yasujiro Ozu / JP, 1949 / 110 min.

Om zijn inwonende dochter aan te sporen een eigen leven te gaan lei­den, doet een vader net alsof hij gaat hertrouwen. Banshun (Late Spring) markeert het begin van Ozu’s naoorlogse filmstijl, waarin de regisseur zijn personages onderwerpt aan diepgravende karak­ter­studie. Een van de nieuwe digitale restauraties van belangrijke titels uit het oeuvre van de Japanse filmmaker, die in 1963 overleed.

poster Banshun (Late Spring) (Yasujiro Ozu, JP 1949)

De eerste film van Ozu met een seizoen in de titel is ook de eerste van zijn vele films die de teder-trieste ouder-kindrelaties verkennen. De liefdevolle dochter Noriko woont samen met haar zachtaardige, ietwat afwezige vader, die hoogleraar is, en haar vervelende tante, die oppert dat de jonge vrouw maar eens moet gaan trouwen.

De vader denkt dat hij het goede doet door zich van zijn dochter los te maken en een nieuwe, jongere vrouw te nemen. Maar Noriko wil het liefste vasthouden aan haar vertrouwde leventje.

slagveld van het gezinsleven

Op het verstilde slagveld van het gezinsleven is niemand goed of fout. Bij Ozu is er geen duidelijk begin of definitieve conclusie te trekken, net zoals in de cyclus van de seizoenen waar een aantal van zijn films naar zijn vernoemd. Ozu introduceerde in Late Spring zijn kenmerkende stijl, waarbij de camera het lage standpunt inneemt van een persoon die op een tatami-mat zit. De camera beweegt daarbij nauwelijks.

emoties onder controle

De architectonische precisie van het appartement weerspiegelt de vader-dochterrelatie waarin alle emoties onder controle worden gehouden. Een van de krachtigste van Ozu's familieportretten is een aangrijpende verhaal over liefde en verlies in het naoorlogse Japan - Ozu maakte de film onder de Amerikaanse bezet­ting - dat nog steeds ferm overeind staat.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yasujiro Ozu

Productiejaar

1949

Productieland(en)

JP

Originele titel

Banshun

Lengte

110 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Banshun (Late Spring) (Yasujiro Ozu, JP 1949)
still Banshun (Late Spring) (Yasujiro Ozu, JP 1949)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op