Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nachtlicht Nightlight Barbara Meter

Barbara Meter – Nachtlicht + Bis an den Himmel und noch viel mehr

Eye on Art: Barbara Meter

Twee korte films waarin Barbara Meter herinnert. Via tekeningen en brieven roept ze het beeld op van haar door de Gestapo gearresteerde en naar het Oostfront gedeporteerde vader. Ook denkt ze terug aan haar eerste liefde, die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van een bijzonder kindertehuis dat onderdak bood aan honderden Joodse vluchtelingen.

Poster Eye on Art Barbara Meter
Barbara Meters indrukwekkende filmcarriere omspant inmiddels 45 jaar. Ze maakte haar eerste film Norwegian Wood in 1967. Vanavond laat Eye haar nieuwste zien: Nachtlicht. Meter was een van de oprichters van Electric Cinema, in de vroege jaren zeventig een bolwerk van de experimentele film in Nederland.

Programma

 • Nachtlicht (2022, 38')

  Herinneringen aan een eerste liefde, met als achtergrond de idyllische kust en de bossen van Zuid-Engeland, zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van een bijzonder kindertehuis dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan honderden Joodse vluchtelingen.

  Barbara Meters nieuwe film is een ode aan de oprichtster en directrice van het tehuis Bunce Court, de joodse pedagoog Anna Essinger, aan haar idealen en werk. Maar het is ook een ode aan de Duitse kokkin Gretel Heidt. Want Meter heeft bijzondere banden met Bunce Court. Gretel Heidt werkte in Duitsland ook bij de ouders van Barbara’s Joodse moeder. En Gretel nodigde na de oorlog Barbara’s moeder, met kind naar Engeland. Hier vond Meter de geborgenheid waar het lang aan ontbroken had. Tussen zoon des huizes Joseph en Barbara bloeide een eerste liefde op.

 • Bis an den Himmel und noch viel mehr (2015, 36')

  Barbara Meter vertelt het levensverhaal van haar vader Leo Meter met behulp een reeks indrukwekkende dia's, foto's en brieven die haar vader haar schreef nadat hij door de Gestapo was gearresteerd en naar het Oostfront werd gedeporteerd. Een schitterend vormgegeven maar vooral ook aangrijpend document van een unieke man, verteld door zijn dochter.

  Barbara Meter over Bis an den Himmel: "Er zijn niet veel getuigenissen van Duitsers die zich tegen het fascisme verzetten – mijn vader was een van hen en ik kon zijn verhaal vertellen. Dus groef ik op wat ik van hem vond: foto's, brieven, tekeningen, verhalen, en legde het vast. Tijdens het maken van de film voelde ik dat ik stap voor stap dichter kwam bij wie hij was geweest en ook dichter bij de liefde en bescherming die ik van hem kreeg – ook al was ik te klein om me zijn aanwezigheid nu nog heel precies te herinneren.

  In Polen was ik nabij de plaats waar hij was gestorven. Er waren alleen lege graanvelden en oude kapotte huizen... zo'n vervreemd gevoel dat er geen tekenen meer waren van de wrede gevechten die daar hadden plaatsgevonden. Voor mezelf is deze leemte opgevuld en ik hoop voor sommige anderen ook."

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

80 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Bis an den Himmel und noch viel mehr Barbara Meter 1
Bis an den Himmel und noch viel mehr Barbara Meter 2
Barbara Meter Ariadne

Eye Film Player

Op de Eye Film Player zijn drie films van Barbara Meter te zien: Ariadne, Convalescing en Appearances.

Bezoek de Eye Film Player
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

  Janis Rafa

  Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op