Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Basic Instinct (Paul Verhoeven, US 1992)

Basic Instinct

Paul Verhoeven / US, FR, 1992 / 128 min.

Een rechercheur met een drugsprobleem, een hyperintelligente femme fatale, expliciete seksscènes en als decor Los Angeles: Basic Instinct was de spraakmakendste van alle neo-noir thrillers uit de jaren negentig. Met Michael Douglas, Sharon Stone en een ijspriem. 4K-restauratie.

poster Basic Instinct (Paul Verhoeven, US 1992)

Nick Curran (Michael Douglas) onderzoekt de bloedige moord op een popster in LA. Hoofdverdachte is de vriendin van de zanger, Catherine Tramell, mystery thriller-schrijfster.

Tramell lijkt nauwelijks aangedaan door de dood van haar minnaar, curieus is wel de manier waarop de moord is uitgevoerd – een ijspriem was het steekwapen -, precies zoals beschreven staat in Trammels laatste boek. Curran ondervraagt en raakt, niet zonder kleerscheuren, verstrikt in de manipulaties van de hyperintelligente verleidster Tramell.

Spraakmakend expliciet

Basic Instinct geldt als de spraakmakendste neo-noir titel van de jaren negentig, toen ook films als L.A. Confidential (Curtis Hanson), Devil in a Blue Dress (Carl Franklin, exponent van de New Black Cinema) en Lost Highway (David Lynch) de aandacht trokken.

Spraakmakend, vanwege Verhoevens onbekommerde, expliciete weergave van seks – voor puriteins Amerika nog altijd schokkend – en de vermeend misogyne en LHBT-vijandige ondertoon, waartegen krachtig protest werd geuit.

Duizelingwekkend

Voor Verhoeven was Basic Instinct een voortzetting van het thema van De Vierde Man, waarin Renée Soutendijk Sharon Stone voorgaat als dodelijke blonde verleidster – nog zonder de coke, bondage, gewelddadigheid én duizelingwekkende autoachtervolging van Basic Instinct, door de New York Times omschreven als “red-hot, dangerously modern romance”. Dat wel.4K-restauratie, die dit najaar door Eye in de filmtheaters wordt uitgebracht.

Dit is onderdeel van

Reguliere vertoningen

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Paul Verhoeven

Productiejaar

1992

Productieland(en)

US, FR

Originele titel

Basic Instinct

Lengte

128 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
campagnebeeld Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Basic Instinct (Paul Verhoeven, US 1992)
still Basic Instinct (Paul Verhoeven, US 1992)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op