Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Basic Instinct (Paul Verhoeven, US 1992)

Basic Instinct

Bekijk trailer

Paul Verhoeven / US, FR, 1992 / 128 min.

Michael Douglas en Sharon Stone zijn aan elkaar gewaagd in Verhoevens mystery thriller over de bloedige moord op een popster in LA.

poster Basic Instinct (Paul Verhoeven, US 1992)
Nick Curran (Michael Douglas) onderzoekt een moord op een popzanger. Hoofdverdachte is de vriendin van de zanger, Catherine Tramell, mystery thriller-schrijfster: ze lijkt nauwelijks aangedaan door de dood van haar minnaar.

Curieus is de manier waarop de moord is uitgevoerd: een ijspriem was het steekwapen, precies zoals beschreven staat in Trammels laatste boek. Curran ondervraagt en raakt, niet zonder kleerscheuren, verstrikt in de manipulaties van een hyperintelligente verleidster.

Spraakmakend expliciet

Verhoevens vierde Amerikaanse productie geldt als de spraakmakendste neo-noir titel van de jaren negentig, toen gelijksoortige producties als L.A. Confidential (Curtis Hanson) en Lost Highway van David Lynch de aandacht trokken.

Spraakmakend: Verhoevens onbekommerde, expliciete weergave van seks – voor puriteins Amerika nog altijd schokkend –, en de vermeend misogyne en LHBTI-vijandige ondertoon lokten krachtig protest uit.

Duizelingwekkend

Voor Verhoeven was Basic Instinct een voortzetting van het thema van De vierde man, waarin Renée Soutendijk Sharon Stone voorgaat als dodelijke blonde verleidster. De Amerikaanse ‘variant’ – nu mét coke, bondage, expliciet geweld en een duizelingwekkende autoachtervolging – werd door de New York Times omschreven als “red-hot, dangerously modern romance”.

Ter gelegenheid van de première van Benedetta, Verhoevens nieuwste, brengt Eye Basic Instinct (4K-restauratie) opnieuw uit in de landelijke theaters. De restauratie, in opdracht van Studiocanal, vond in 2019 en 2020 plaats op basis van het originele 35mm-cameranegatief van de film en onder supervisie van Paul Verhoeven zelf.

...Legendarisch...zinderend... (***** Trouw)

...uitstekende camerawerk...zinderend...super-spannend... (***** Veronica Magazine)

...sterke, goedgemaakte thriller... (**** VPRO/Cinema.nl)

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Paul Verhoeven

Productiejaar

1992

Productieland(en)

US, FR

Originele titel

Basic Instinct

Lengte

128 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Basic Instinct (Paul Verhoeven, US 1992)
still Basic Instinct (Paul Verhoeven, US 1992)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op