Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Beanpole kantemir balagov 1

Beanpole

Kantemir Balagov / RU, 2019 / 137 min.

Leningrad, 1945, de oorlog is afgelopen. Ija en Masja zijn twee overlevenden die overnieuw moeten beginnen, in moeizame omstandigheden. In zijn tweede speelfilm legt de jonge Russische regisseur Kantemir Balagov de trauma’s van de overlevenden bloot op een manier die je niet snel zal vergeten. Prijs van de Internationale Filmkritiek in Cannes.

Poster beanpole

De huizen zijn kapot, de wegen zijn kapot, de mensen zijn kapot: na het beleg van Leningrad door de Duisters is er voor de overlevenden weinig reden tot juichen. De graatmagere “bonestaak” Ija werkt in het hospitaal voor oorlogsveteranen en weet zich, ondanks aanvallen van autistische verstijving, overeind te houden. Ze heeft de zorg voor Pasjka, het zoontje van haar vriendin Masja die in het Rode Leger dient.

Als Masja terugkeert blijkt haar zoontje overleden. Ze raapt alle moed bij elkaar en besluit een nieuw kind op de wereld te zetten – met hulp van Ija. Zelf kan Masja geen kinderen meer krijgen.

leerling van Sokoerov

Beanpole toont zo indringend de ruïnerende gevolgen van de oorlog voor lichaam en geest, dat je nauwelijks kunt geloven dat de film is gemaakt door de in 1991 geboren Kantemir Balagov.

Voor zijn tweede speelfilm, na het geruchtmakende Tesnota, ontving de regisseur – leerling van de vermaarde Russische filmmaker Aleksandr Sokoerov – in 2019 de Un Certain Regard-best director-award alsook de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek op het Cannes-filmfestival.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Kantemir Balagov

Productiejaar

2019

Productieland(en)

RU

Originele titel

Dylda

Lengte

137 min.

Taal

Russian

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Beanpole kantemir balagov 2
Beanpole kantemir balagov 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op