Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Beautiful Beings (Guðmundur Arnar Guðmundsson, IS 2022)

Beautiful Beings

Bekijk trailer

Guðmundur Arnar Guðmundsson / DK, IS, NL, CZ, SE, 2022 / 123 min.

De 14-jarige Balli heeft het niet makkelijk, met een criminele stiefvader en een verslaafde moeder. Een jeugdbende geeft hem het gevoel erbij te horen. Bijzonder portret, in soms lyrische beelden, van een groepje zoekende, agressieve pubers in IJsland. 

poster Beautiful Beings (Guðmundur Arnar Guðmundsson, IS 2022)
Balli is veertien jaar oud en vindt met moeite zijn weg in het leven, dat hem niet erg gunstig gezind lijkt. Zijn stiefvader is gewelddadig, zijn moeder een junk. Balli heeft een glazen oog, resultaat van een ongelukje: de stiefvader had een pistool in handen dat “niet geladen” zou zijn.

Op school wordt Balli gepest; zijn enige steun lijkt hij te vinden bij drie andere jongens, Addi, Konni en Siggi, met wie hij een soort jeugdbende vormt. Extreem geweld en agressie gaan de vier niet uit de weg – Balli’s stiefvader zal moeten boeten…

Outsiders

Beautiful Beings, de tweede lange speelfilm van de IJslandse regisseur Guðmundur Arnar (Reykjavik, 1982), is een portret van vier outsiders die opgroeien in een wereld die hen niet verwelkomt; de jongens hebben hun eigen codes en vertrouwen blind op elkaar. Een van hen, Addi, heeft visioenen (zijn moeder is helderziend) – weet hij de groep in een andere richting te sturen?

Guðmundsson koos voor een coming-of-age-vertelling waarin, naast het explosieve geweld en het morele verval, ook plaats is voor de droomachtige weergave van visioenen en momenten van tederheid tussen de jongens. In de vakpers werd de film – winnaar van de Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek – geprezen om zijn doorleefde en subtiele benadering van een complex onderwerp.

..prachtig...onuitgesproken onderlinge tederheid... (**** NRC Handelsblad)

...indrukwekkend...imposant...fraai...fijnbesnaard...met grote gevoeligheid en een scherp oog voor detail... (**** De Volkskrant)

...energiek...prachtig...Knap... (**** Trouw)

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul language

Regisseur

Guðmundur Arnar Guðmundsson

Productiejaar

2022

Productieland(en)

DK, IS, NL, CZ, SE

Originele titel

Berdreymi

Lengte

123 min.

Taal

IJslands

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Beautiful Beings (Guðmundur Arnar Guðmundsson, IS 2022)
still Beautiful Beings (Guðmundur Arnar Guðmundsson, IS 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op