Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Beetlejuice (Tim Burton, US 1988)

Beetlejuice

Tim Burton / US, 1988 / 91 min.

Klassieker van Tim Burton, de man achter vele andere klassiekers. Geestige, fraai gestileerde ode aan de wereld van de spoken en hun problemen met de levenden, hoofdrollen voor Geena Davis, Alex Baldwin en Michael Keaton – als de gepatenteerde engerd Betelgeuse.

poster Beetlejuice (Tim Burton, US 1988)
Het leek allemaal zo idyllisch. Het verliefde jonge stel Adam en Barbara heeft grootse plannen voor de toekomst, als het noodlot toeslaat. De twee komen om het leven bij een auto-ongeluk en leven voort als geesten in het huis dat ze bewoonden.

Dat is tot daaraantoe, maar de nieuwe bewoners blijken naarlingen. Alle pogingen van geest-Adam en geest-Barbara om hen weg te jagen zijn tevergeefs: als spoken zijn ze domweg niet eng genoeg. Tijd dus voor drastischer maatregelen: de twee roepen de hulp in van Betelgeuse, een gepatenteerde engerd, een spook dat geen middel onbeproefd laat om de nieuwe bewoners de stuipen op het lijf te jagen.

Het verhaal van Beetlejuice was een kolfje naar de hand van regisseur Tim Burton. In een pakkende mix van milde gothic horror, lichte melancholie (de geesten hebben een tragisch aspect, hun wereld is troosteloos) en heerlijk humoristische verwikkelingen neemt hij je mee in een typische Burton-wereld, bevolkt door outsiders in een surrealistisch cartoondecor.

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Tim Burton

Productiejaar

1988

Productieland(en)

US

Originele titel

Beetlejuice

Lengte

91 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Beetlejuice (Tim Burton, US 1988)
still Beetlejuice (Tim Burton, US 1988)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op