Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
IDFA 2023 Before Sandstorm 1

Before Sandstorm & Mud

IDFA 2023: Before Sandstorm & Mud

Tijdens deze voorstelling zie je de korte film Before Sandstorm gevolgd door Mud.

poster IDFA 2023
Tijdens deze voorstelling zie je de korte film Before Sandstorm gevolgd door Mud.

Programma

 • Before Sandstorm

  In een uitgestrekte zandwoestijn wisselen twee mannen gezondheidsadviezen uit. “Vlees van wilde zwijnen is goed voor de longen”, zeg de ene man. “Wilde zwijnen én bosmarmotten”, vult de ander aan. De mannen drukken in de Tenggerwoestijn in Noordwest-China bosjes stro in het zand om verwoestijning en zandstormen tegen te gaan. Even later zien we meer mensen, mannen en vrouwen, dit werk doen. In de onmetelijke zandvlakte – de Tenggerwoestijn is even groot als Nederland – oogt het als sisyfusarbeid.

  Misschien komt het door dit gevoel van zinloosheid dat de gesprekken serieuzer worden. Een van de twee mannen vertelt hoe hij verlaten werd door zijn vrouw, waarna hij hun kind in zijn eentje opvoedde. Hij had zich het leven anders voorgesteld, maar het gaat zoals het gaat. “Ons lot is als een onbreekbare muur”, stelt hij gelaten vast. Na een lange dag worden hij en de andere arbeiders met een tractor met aanhangwagen opgehaald. Morgen wacht weer een dag onder de strakblauwe hemel in de hete woestijn.

 • Mud

  In de auditieve omhelzing van ploppende modder en klaterend water laten Russen zich inpakken in heilzame modderbaden van een historisch kuuroord. Het is oktober 2022, de oorlog in Oekraïne is zeven maanden onderweg. Maar deze plek lijkt onaangeraakt. Hier worden bezoekers onderworpen aan een ingewikkelde stroom geboden, stempels, de juiste vouchers en bureaucratische hindernissen, om te eindigen in een weldadige modderpakking.

  Mud is gefilmd in dromerig zwart-wit, zonder interviews of commentaar. Af en toe schemert de harde realiteit door, met flarden van nieuwsreels op smartphones, een journaaluitzending die wordt weggezapt ten faveure van een spelshow met Sovjet-liederen en soldaten die zwijgend hun modderbad nemen. Bedrijvigheden voor en achter de schermen, in machine- en behandelkamers, worden afgewisseld door impressionistische stillevens van lege gangen en rustende mensen. De microkosmos van dit kuuroord lijkt zo een allegorie te vormen van hedendaags Rusland: modderrituelen en helende baden dempen mogelijke maatschappelijke onrust en minutieuze surveillance leggen potentieel rebelse zielen het zwijgen op.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

90 min.

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op