Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Dea Kulumbegashvili / GE, FR, 2020 / 126 min.

Hoe diep een plotselinge catastrofe kan ingrijpen in iemands persoonlijke leven schetst de Georgische Dea Kulumbegashvili in haar speelfilmdebuut. Als dorpelingen de kerk van Jehovagetuigen Yana en David platbranden, maakt Yana een existentiële crisis door.

poster Beginning (Dea Kulumbegashvili, GE 2021)
Yana, echtgenote van kerkgemeenteleider David, zou na de aanslag het Georgische platteland zo snel mogelijk willen verlaten. David wil doorzetten en zet zich schrap om geld te regelen voor het herbouwen van de kerk; Yana’s angst doet hij af als irrationele overgevoeligheid.

Voor Yana blijkt de traumatische gebeurtenis een trigger die haar kijk op de wereld, god en haar gezin volledig op losse schroeven zet. Vergelding is wat haar drijft en daarbij laat ze zich niet tegenhouden, niet door de lokale politiechef en ook niet door haar echtgenoot.

Schilderachtig

Beginning is het speelfilmdebuut van de Georgische filmmaker Dea Kulumbegashvili. Haar portret van een vrouw die zich teweer stelt tegen haar omgeving – en uiteindelijk zichzelf probeert te vinden en te bevrijden uit de knellende banden van een strikt patriarchale samenleving – is zowel schokkend als van een schilderachtige verstilling.

Voor de vertolking van de vrouwelijke hoofdrol koos Kulumbegashvili de formidabele (theater)actrice Ia Sukhitasvili. Zij speelde eerder in films van Mohse Makhmalbaf, Aleksej German en enkele hedendaagse Georgische regisseurs.

Details

Persons under 16 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Dea Kulumbegashvili

Productiejaar

2020

Productieland(en)

GE, FR

Originele titel

Beginning

Lengte

126 min.

Taal

Georgisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Beginning (Dea Kulumbegashvili, GE 2021)
still Beginning (Dea Kulumbegashvili, GE 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op