Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Being There (Hal Ashby, US 1979)

Being There

Hal Ashby / US, 1979 / 130 min.

Hal Ashby was een van de veelzijdigste filmmakers van de New Hollywood-generatie, maar zijn carrière stokte vanaf de jaren 80. Deze maand in Eye twee gerestaureerde Ashby-klassiekers, Harold and Maude (1971) en Being There (1979), de politieke satire met Peter Sellers.

poster Being There (Hal Ashby, US 1979)

Peter Sellers speelt in Being There de tuinman Chance. Z’n hele leven al werkt hij voor een rijke kluizenaar. Als die overlijdt moet Chance het huis uit – hij wordt ondergebracht bij een miljonair.

Chance kleedt zich in maatpakken en spreekt keurig; zijn aan het tuinwerk ontleende platitudes worden voor wijsheid aangezien. ‘The Gardener’ wordt zelfs de officieuze adviseur van de president, de zakentycoons varen blind op typische Chance-orakels als: “As long as the roots are not severed, all is well. And all will be well in the garden.”

Being There – naar het gelijknamige boek van Jerzy Kosinski – was Asbhy’s laatste grote succes. Peter Sellers beschouwde de rol van de simpele Chauncey Gardener als een hoogtepunt in zijn oeuvre. De film geldt nog steeds als een schoolvoorbeeld van subtiel-ironische politieke satire.

Over Hal Ashby

Hal Ashby (1929–1988) was een non-conformist en outsider, “een hippie voor er hippies waren” (Haskel Wexler). Hij maakte films waarin de spanningen en culturele veranderingen van de late jaren 60 en 70 werden weerspiegeld, zoals in de komedie Shampoo (1975) - met de Amerikaanse verkiezingen van 1968 op de achtergrond - en Coming Home (1978), een van de eerste films over de trauma’s van terugkerende Vietnamveteranen.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Hal Ashby

Productiejaar

1979

Productieland(en)

US

Originele titel

Being There

Lengte

130 min.

Taal

English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Being There (Hal Ashby, US 1979)
still Being There (Hal Ashby, US 1979)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op