Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Bella ciao

Bella Ciao

Giulia Giapponesi / CIV, 2022 / 92 min.

Zongen de Italiaanse partizanen ‘Bella ciao’ tijdens hun strijd tegen het fascisme of niet? Deze met archiefbeelden, interviews en muziek gelardeerde zoektocht toont vooral de magie van dit lied, dat wereldwijd tot de verbeelding spreekt.

poster IDFA 2022

‘Bella ciao’ wordt al decennialang wereldwijd gezongen op plekken waar mensen vechten tegen onrecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou dit het lijflied zijn geweest van de Italiaanse partizanen die streden tegen het fascisme, maar daarover bestaat discussie. Ook over de oorsprong van dit lied is er onduidelijkheid. Was het een volkslied dat werd gezongen op de Italiaanse rijstvelden, waar de werkers werden uitgebuit door hun baas? Verschillende sprekers passeren de revue, hun verhalen worden geïllustreerd met rijk archiefmateriaal.

Belangrijker dan zijn ontstaansgeschiedenis is uiteindelijk wat het lied betekent voor de mensen die het zingen. Een Koerdische vertelt over het magische moment waarop zij het als kind hoorde, gezongen in de verboden Koerdische taal tijdens een demonstratie. Via het lied knoopt de film de vrijheidsstrijd van verschillende generaties in verschillende landen aan elkaar. De focus ligt op Italië, Turkije en Irak, landen waar de democratie in meer of mindere mate onder vuur ligt.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Giulia Giapponesi

Productiejaar

2022

Productieland(en)

CIV

Originele titel

Bella Ciao – A Song for Revolutions

Lengte

92 min.

Taal

Italian, Turkish, Arabic, Spanish, English

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op