Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Belle 1

Belle

Mamoru Hosoda / JP, 2021 / 122 min.

Welkom in de wereld van 'U'.Belle is een hypermoderne quasi-hervertelling van het klassieke sprookje Beauty & the Beast.

poster Kaboom Animation Festival 2022
De film is ambitieuze en meeslepende eye-candy die ten dienste staat van een aangrijpend verhaal over onze hedendaagse samenleving en la condition humaine. Mirai-regisseur Mamoru Hosoda's nieuwste fantasierijke coming-of-ageprent brengt een wilde visie van een online virtuele wereld - U - die in feite een eindeloze digitale metropool is waar je kunt leven als een 'andere jij'. Maak een avatar op basis van je biometrische gegevens en klaar is kees! Dit emotioneel geladen Japans portret volgt Suzu, een verlegen meisje op de middelbare school die allesbehalve gelukkig is sinds haar moeder stierf toen ze nog een klein kind was. Nog steeds gepijnigd en in zichzelf gekeerd besluit Suzu om op een dag een account aan te maken in U. Ze creëert een avatar en duikt in de alternatieve realiteit als Belle. Al snel zijn alle ogen van U gericht op Belle, die - tot haar eigen verbazing - ook haar zangstem terug ontdekt. Maar dan verschijnt er tijdens een van haar concerten een mysterieuze draakachtige figuur die voor een ravage zorgt. Wie is dit beest?

Belle is een visueel adembenemende film van bijna epische proporties die toch het intieme op de voorgrond weet te plaatsen. Mamoru Hosoda is altijd een man geweest met grenzeloze en oogverblindende verbeelding. Hij is dan ook de man achter moderne anime-klassiekers als The Girl Who Leapt Through Time, Summer Wars en Wolf Children, en staat erom bekend te experimenteren met grootste visies op virtuele werelden en magische fantasieën. Hosoda's vorige film - het schattige en inspirerende Mirai - was net zo baanbrekend als al zijn ander werk. Het werd de eerste anime die niet uit de stal van Studio Ghibli kwam en toch een nominatie in de wacht sleepte voor Beste Animatiefilm bij de Oscars.

Dit is een maximalistische film met grootse ideeën, velerlei thema's en die goeie ouwe geliefde anime-sentimentaliteit. En voeg daar nog aan toe: een grandioos gebruik van originele J-Pop songs die je tot tranen toe bewegen. Maar ondanks al die extravaganza is Belle ook een welgemeend commentaar op hoe we omgaan met pijn en verdriet, op hoe - misschien - sociale media ons toch bij elkaar kunnen brengen, en op hoe we leren onszelf te zijn zelfs als we liever iemand anders willen zijn.

Voor het ontwerp van de personages werkte Hosoda samen met de ervaren animator Jin Kim, die verantwoordelijk is voor het design van een heleboel Disney-personages, en met de Ierse animatiestudio Cartoon Saloon die het prachtige Wolfwalkers produceerde. Genoeg argumenten om de film zelfs meerdere keren mee te pikken.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Mamoru Hosoda

Productiejaar

2021

Productieland(en)

JP

Lengte

122 min.

Taal

Japans

Drager

DCP

Onderdeel van

Kaboom 2022

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? ’t Is Kaboom Animation Festival en zijn le-gen-da-rische programma!

Lees meer
campagnebeeld Kaboom Animation Festival 2022
Still Belle 2
Still Belle 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op