Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Paul Verhoeven / FR, NL, 2021 / 132 min.

Vijf minuten staande ovatie in Cannes, voor het merendeel juichende kritieken. Paul Verhoevens verfilming van het levensverhaal van de non Benedetta, ‘persoonlijke bruid van Jezus’, mystica en veroordeeld wegens blasfemie en ketterij, wordt geprezen als avontuurlijke en intelligente vertelling over religie, macht en seks.  

poster Benedetta (Paul Verhoeven, FR 2021)

Het was Verhoevens vaste scenarist Gerard Soeteman die de regisseur opmerkzaam maakte op Judith C. Browns boek ‘Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy’ (1986). De Stanford-historica was tijdens een onderzoek in Florence gestuit op een archief uit de vroege 17e eeuw, met de verslagen van ‘de zaak Benedetta Carlini’.

Soeteman (later opgevolgd door David Birke, scenarist van Elle) zag mogelijkheden voor de verfilming van het verhaal van zuster Benedetta. Ze werd, naar eigen zeggen, bezocht door visioenen van Jezus en had als heilige wonderdoener – het was de tijd van de pestplagen - een machtspositie verworven binnen het klooster in Pescia, Toscane.

Een lesbische affaire met zuster Bartolemea en de beschuldiging van blasfemie en ketterij (Benedetta zou haar visioenen hebben verzonnen) brachten haar voor het tribunaal van de katholieke kerk.

Machtsstructuren

Benedetta, met in de hoofdrollen Virginie Effra (Benedetta), Daphné Patakia (Bartolomea, Benedetta’s minnares) en Charlotte Rampling (abdis), is een meeslepende, soms gewelddadige vertelling waarin de liefde tussen twee vrouwen expliciet wordt getoond en de machtsstructuren in de katholieke kerk onder de loep worden genomen.

De regisseur ziet zuster Bennedetta als een verwante van de vrouwelijke hoofdrollen in Basic Instinct, Showgirls en Elle. Ook Benedetta vecht voor haar bestaansrecht in een door mannen gedomineerde wereld, ook zij weet een positie te verwerven. En of ze een heilige is of een bedrieger blijft in het midden, trouw aan Verhoevens adagium dat er nooit één enkele waarheid is.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Paul Verhoeven

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR, NL

Originele titel

Benedetta

Lengte

132 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Benedetta (Paul Verhoeven, FR 2021)
still Benedetta (Paul Verhoeven, FR 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op