Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Joke Olthaar / NL, 2020 / 80 min.

Drie wandelaars zijn nietige stipjes in een overweldigend berglandschap. Mist, wind, stuifsneeuw en onweer: met de natuur valt niet te spotten. Berg is een ode aan de mysterieuze kracht van de bergen op het ritme van een soundcape van natuurgeluiden.  

poster Berg (Joke Olthaar, NL 2020)

Eerst zien en horen we ze nog duidelijk, de drie bergbeklimmers die zich opmaken voor een beklimming. Op de voice-over vertellen ze wat hun verwachtingen zijn. Een kwartier later zijn de drie opnieuw in beeld, nu als nietige stipjes in een overweldigend berglandschap.

In Berg spreekt de natuur, de mens zwijgt. De camera glijdt langs rotsen en bergriviertjes, brengt met stuifsneeuw bedekte dalen, steenmassa’s en machtige pieken in beeld – alles in helder zwart-wit, op de geluidsband een minimalistische soundscape van insectengezoem, stromend water en rommelend onweer.

Berg, de eerste lange film van regisseur/theatermaker Joke Olthaar (1964), is een ode aan de weerbarstige natuur van de bergen, waar de mens verdwijnt in het landschap. Olthaar ontving op het Nederlands Film Festival de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2021. De jury (Shady El-Hamus, Isabel Lamberti en Sandra Beerends), beoordeelde de winnende filmproductie als "krachtig, zintuiglijk en rijk in haar eenvoud.“

Eerder werk van Olthaar, waaronder de korte documentaire Hier is Harry Merry (2013), was te zien op het IFFR, waar ook Berg in première ging.

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Berg kunt u kijken naar voorfilm Sugar (2006) Yasmijn Karhof (4') waarin we zien hoe dagelijkse dingen zoals suiker en rook veranderen in een glinsterend kristallen berglandschap waar wolken aan voorbij trekken.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Joke Olthaar

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Berg

Lengte

80 min.

Taal

Nederlands

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Berg (Joke Olthaar, NL 2020)
still Berg (Joke Olthaar, NL 2020)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op