Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Beshkempir (Aktan Abdykalykov, KG/FR 1998)

Beshkempir

Aktan Abdykalykov / KG, FR, 1998 / 81 min.

Saodat Ismailova kiest bij haar tentoonstelling in Eye films die haar hebben geïnspireerd. Beshkempir draait om een jongen in een Kirgizisch dorp wiens leven op zijn kop staat wanneer hij ontdekt dat hij is geadopteerd. Pure filmkunst.

poster Beshkempir (Aktan Abdykalykov, KG/FR 1998)

Speciaal voor haar tentoonstelling 18,000 Worlds selecteerde Saodat Ismailova films die een beeld geven van de onderbelichte maar bijzondere filmgeschiedenis van Centraal-Azië. Filmmakers moesten zich er lange tijd verhouden tot de Sovjetideologie. Daarbinnen vonden ze eigen manieren om hun landen, verhalen en cultuur in beeld te brengen. Het bracht bijzonder cinema-erfgoed voort, waarvan een groot deel nauwelijks te zien is geweest buiten de Sovjet-Unie. Dit filmprogramma is een ode aan de inspirerende filmmakers uit de regio die, ondanks alle uitdagingen, altijd films zijn blijven maken.

Saodat Ismailova over Beshkempir: ‘Toen ik als jonge filmmaker Beshkempir zag, was het een bevestiging dat we kunnen werken met wat Centraal-Azië te bieden heeft. Regisseur Aktan Abdykalykov is diep verbonden met de regio, en geeft een blik op het traditionele dorpsleven op het platteland van Kirgizië, waar hij zelf vandaan komt. Hij werd opgeleid in de Sovjetperiode maar toen er daarna ineens meer ruimte ontstond voor persoonlijkheden van filmmakers, heeft hij een eigen, gevoelige beeldtaal kunnen ontwikkelen.’

Dit programma is onderdeel van 18,000 Worlds. In deze tentoonstelling met installaties en videowerken verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze maakt daarbij gebruik van het persoonlijke en het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Aktan Abdykalykov

Productiejaar

1998

Productieland(en)

KG, FR

Originele titel

Beshkempir

Lengte

81 min.

Taal

Kirgizisch

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Saodat Ismailova

In 18,000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze gaat van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed. De kunstenaar en filmmaker ontving in 2022 de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

Lees meer
campagnebeeld Saodat Ismailova 18,000 Worlds
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op