Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Bewaren st 1 jpg sd low 0

Bewaren

Digna Sinke / NL, 2017 / 84 min.

Niets menselijkers dan dingen bewaren, van suikerzakjes en reserveknoopjes tot oude kranten. Spullen roepen herinneringen op en zijn de neerslag van geleefde levens. Maar de digitale nomade van nu kijkt daar anders tegenaan: zijn ervaringen zitten in de laptop en mobiel, werken en leven kan overal, het liefst met zo min mogelijk bagage. Digna Sinke onderzoekt de rol en functie van onze bewaardrift in de 21ste eeuw.

Bewaren ps 1 jpg sd low 0

Regisseuse en producent Digna Sinke bewaart van alles: mappen vol correspondentie, filmscripts en nog veel meer – alles opgeborgen en oproepbaar, als tijdmachines die herinneringen boven brengen die ver weg zijn geraakt.

de digitale mens

Met haar 92-jarige moeder probeert Sinke (Tiengemeten, After the Tone) te achterhalen waar onze behoefte om te bewaren vandaan komt. Is dat bewaren iets van het verleden?

De digitale mens laat het materiële bij voorkeur achter zich, lijkt het. Hij verzamelt zijn ervaringen op laptop en iPhone en wil globaal zo wendbaar mogelijk zijn: werken doe je bij voorkeur aan het Balinese strand, de voeten in de branding. Dan heb je niets aan verzamelingen boeken, brieven of spullen.

De documentairemaker observeert met een knipoog en reist door haar eigen en andermans verleden, via een Zeeuwse zolder en een Romeins paleis naar tropische oorden. Waarom bewaren we en hoe herinneren we?

“...eerlijk en toegewijd...persoonlijk...rustig en zorgvuldig... (De Filmkrant)

“...prachtige documentaire...doorwrocht persoonlijk relaas... ('Film van de Week', Het Parool)

“...fraaie, vaak ontroerende zoektocht, zorgvuldig in beeld gebracht. Sinke stelt interessante en wezenlijke vragen... (De Volkskrant)

Details

Regisseur

Digna Sinke

Productiejaar

2017

Productieland(en)

NL

Originele titel

Bewaren

Lengte

84 min.

Taal

Dutch, English

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Bewaren st 1 jpg sd high
Bewaren st 3 jpg sd low 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op