Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
The sweet requiem 1

BFFE - Special Event: Story of Tibet

Tijdens dit evenement zullen filmmakers Ritu Sarin and Tenzing Sonam - die met hun films en artistieke werk reflecteren op vraagstukken over verbanning, identiteit, cultuur en nationalisme waarmee het Tibetaanse volk geconfronteeerd wordt, - hun installatie Shadow Circus toelichten.

Thesweetrequiem poster forweb

Hun talrijke documentaires, fictie films en video installaties zijn vertoond op internationale film festivals, en in tentoonstellingen en op televisie.

Zij zijn dit jaar de Kunstenaars in Focus bij het BFFE.

Tenzin Phuntsog wiens film Rituals of Resistance vlak na dit evenement vertoond wordt op BFFE 2019, is filmmaker, docent aan de Montana State University en momenteel een 2019 Flaherty Film Fellow.

Phuntsog geeft een korte presentatie over zijn werk als oprichter van het Tibet Film Archive waar hij werkt aan het behoud van zeldzame archieffilms van Tibet. Deze gerestaureerde films (36 titels en meer dan 100 uur filmmateriaal) werden wereldwijd vertoond onder andere in Cineteca di Bologna, Italy; Wexner Center for the Arts, Columbus, OH; Metrograph, New York; MoMA, New York; National Gallery Singapore, en het Swedish Film Institute in Stockholm. Hij is tevens adviseur voor het Prins Claus Fonds in Amsterdam.

Het evenement sluit af met de vertoning van de film The Sweet Requiem (90 min) en Q&A

the sweet requiem

Dolkar, een 26-jarige Tibetaanse in ballingschap, woont in Delhi. Ze ontsnapte 18 jaar geleden met haar vader uit Tibet en maakte een gevaarlijke tocht door de Himalaya die eindigde in een tragedie. Dolkar heeft alle herinneringen aan dat traumatische incident onderdrukt. Maar wanneer ze onverwacht Gompo tegenkomt, de gids die hen tijdens hun reis in de steek heeft gelaten, worden herinneringen aan haar ontsnapping weer opgerakeld en begint ze aan een obsessieve zoektocht naar vergelding en afsluiting. Terwijl ze Gompo volgt door de claustrofobische steegjes van de Tibetaanse vluchtelingen-nederzetting, ontdekt Dolkar dat Gompo geconfronteerd wordt met zijn eigen persoonlijke crisis. Flashbacks van haar wanhopige reis met een kleine groep door de onherbergzame Himalaya versterken haar steeds neteligere situatie in het heden. Gevangen in een web van politieke intriges dat veel groter is dan haar persoonlijke zoektocht, moet Dolkar het verraad van Gompo zien te rijmen met de situatie van leven of dood waarmee hij nu geconfronteerd wordt. De twee verhalen, beide bepaald door een reeks noodlottige keuzes, komen tot een einde als Dolkar en Gompo eindelijk tegenover elkaar komen te staan.

Details

Thesweetrequiem directorsheadshot ritusarintenzingsonam close up
The sweet requiem 2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op