Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Bigeyesstill1

Big Eyes

Tim Burton / US, 2014 / 105 min.

Tim Burton baseerde zich op het schandaal rond de schilder Walter Keane, dat de kunstwereld in de jaren 60 opschudde. Keanes vrouw bleek al zijn beroemde schilderijen te hebben vervaardigd. Een van de meest ingetogen films van Burton, met camerawerk van Bruno Delbonnel, die ook voor de fotografie van Dark Shadows tekende.

Bigeyesposterklein

Verslaggever Dick Nolan (Danny Huston) doet dienst als de verteller van dit opzienbarende verhaal rond de kunstsensatie van de jaren 50, Walter Keane (Christoph Waltz). De kunstenaar stond bekend om zijn schilderijen van kinderen met grote, griezelige ogen. De massaproductie van deze schilderijen veroorzaakte een revolutie in de commercialisering van de populaire kunst. Maar hij werd uiteindelijk ontmaskerd: het beroemde werk bleek te zijn geschilderd door zijn vrouw, Margaret (Amy Adams). De kunstfraude ontstond door een toevallig fout, waarbij Walter een keer met de eer van Margarets werk ging strijken. Beiden bleven deze enorme leugen vervolgens voeden.

Ondertussen raakt Margaret steeds meer gefrustreerd dat haar artistieke prestaties bezwijken onder het gewicht van het patriarchaat. Uiteindelijk zou ze zich daartegen verzetten, wat Big Eyes ook tot een sociaal commentaar op de ondergeschikte rol van vrouwen maakt. Het perspectief van de film ligt dan ook vooral bij Margaret en haar verstilde verdriet. Ook visueel gezien is Big Eyes de meest ingetogen film van Burton, hoewel geschoten door Dark Shadows-cameraman Bruno Delbonnel. Tim Burton zelf is een verzamelaar van Margaret Keane”s kunst en gaf haar in de jaren 90 de opdracht om zijn toenmalige vriendin Lisa Marie te portretteren.

“Geestige film…treffend… (De Volkskrant)

“...fantastische vertolking...bijzonder en...komisch. (De Telegraaf)

“Vermakelijke tragikomedie... (Algemeen Dagblad)

Details

Regisseur

Tim Burton

Productiejaar

2014

Productieland(en)

US

Originele titel

Big Eyes

Lengte

105 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Bigeyesstill2
Bigeyesstill3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op