Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
1 low copyright 2011 inez and vinoodh image courtesy of wellhart one little indian 0

Björk: Biophilia Live

Peter Strickland, Nick Fenton / GB, 2014

Een adembenemend audiovisueel spektakel maakten Nick Fenton en Peter Strickland van Björks opvoering van Biophilia, haar achtste album. De opnamen werden meer dan een vakkundige registratie, het eindresultaat is een betoverende trip.

Biophilia live square rgb for web by mm paris courtesy wellhart one little indian

Björks achtste studioalbum Biophilia (2011) is een ode aan de oorsprong van het leven. Of, in Björks woorden: “…een gelijktijdig inzoomen en uitzoomen op atomen en het heelal, een esthetisch sympathiseren met geluid en de manier waarop geluid zich voortplant, een analyse van geluidsstructuren en hoe klanken zich gedragen in een besloten ruimte, hoe ze van muren en objecten terugkaatsen, een antropologie zonder mensen, iets wat meer in de buurt komt van hoe de planeten en de microscopische dingen in elkaar zitten…”

Björk: Biophilia Live ging in april in première op het Tribeca Film Festival en ontving juichende kritieken. Wat editor Nick Fenton en regisseur Peter Strickland (Berberian Sound Studio) met de opnamen van de live show hadden gedaan, bleek meer dan een vakkundige registratie. De twee Britten doorsneden Björks optreden met animatiefilms en footage uit wetenschappelijke natuurfilms en mixten het geheel tot een betoverende trip waarin stem, muziek, geluid en beeld versmolten raken.

De film is dit najaar wereldwijd te zien, van de VS tot in Afrika, en beleeft in EYE zijn Nederlandse première.Deze film bevat scenes met stroboscoopeffecten, die van invloed kunnen zijn op kijkers die gevoelig zijn voor epilepsie.

“There are not many artists who can combine the lifecycle of a jellyfish with a breakbeat and make it work. But this is an extraordinary piece, perhaps more an opera, where Björk and drummer Manu Delago are at their virtuosic best. It's utterly bonkers yet moving – especially a strange love song set to a mutating virus. It should be mandatory viewing for anyone about to dam a glacial river to facilitate aluminium smelting. (The Guardian)

Details

Regisseur

Peter Strickland, Nick Fenton

Productiejaar

2014

Productieland(en)

GB

Originele titel

Björk: Biophilia Live

0

Drager

DCP - encrypted

Bjork press creedite lores copyright 2011 inez and vinoodh image courtesy of wellhart one little indian
0saga4 copyright c 2013 saga sig image courtesy of wellhart one little indian
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op