Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Funmi adewole poetry dress 2

Black Light Dance: demolecture

Cinedans presenteert binnen Black Light dansfilms van het Afrikaanse continent en de diaspora van het heden en het verleden. Met vandaag een demolecture met Funmi Adewole en Nita Liem over de roots van de urban dans en een selectie van de nieuwste dansshorts van het Afrikaans continent en de diaspora samengesteld door Azu Nwagbogu (oprichter en directeur van African Artists’ Foundation (AAF) and LagosPhoto Festival) en The Nest Collective uit Nairobi.

poster Black Light: Black Light Dance

We duiken in de grote rijkdom van Afrikaanse dansstijlen, en in verhalen over erfgoed, overlevingsstrategieën en emancipatie in het postkoloniale tijdperk. Met creativiteit en verbeeldingskracht gaan hedendaagse makers aan de slag met onderwerpen als gender, persoonlijke expressie en gezagsstructuren. Het resultaat is een rijkgeschakeerd beeld van een wereld vol spanningen die alle kanten op gaan.

urban dansers

Nita Liem (NL) graaft samen met dansresearcher en storyteller Funmi Adewole (UK/NG) naar de wortels van de populaire grootstedelijke dansstijlen. Samen met twee urban dansers demonstreren ze live en met filmfragmenten de raakvlakken van de verschillende Afro-Amerikaanse en Afrikaanse dansstijlen.

Vanuit haar kennis van sociale en rituele dansvormen en geïnspireerd door haar eigen perspectief op migratie, weet Nita Liem verschillende werelden met elkaar te verbinden. Sinds 2000 vormt ze samen met Bart Deuss de artistieke leiding van danstheater Don't Hit Mama. Don”t Hit Mama haalt inspiratie uit de clubdans en uit Amerika en Afrika.

Funmi Adewole heeft een achtergrond in media, onderwijs en performance. Ze begon als mediakunstenaar in Nigeria en vertrok in 1994 naar Engeland. Adewole is gepromoveerd in Dansstudies aan de Montfort University Leicester en ontving onlangs een Lifetime Achievement Award in Dance of the African Diaspora.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Big town utrecht dont hit mama foto jean van lingen 5
Funmi adewole poetry dress 6
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op