Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Black panther ryan coogler eyefilmmuseum 11

Black Panther

Ryan Coogler / US, 2018

Zeer belangrijke film voor de emancipatie van zwarte acteurs in een grote studiofilm: eindelijk een Zwarte superheld. Het is de eerste film gebaseerd op het Marvel-personage Black Panther en de achttiende film in het Marvel Cinematic Universe.

Black panther ps 1 jpg sd high copyright marvel 2018

Hoewel Wesley Snipes al in 1992 plannen maakte voor een film over Black Panther, omdat de acteur vond dat Afrika er altijd bekaaid vanaf kwam in Hollywood-films, duurde het maar liefst tot 2018 voordat er een zwarte superheld op het witte doek te zien was. Black Panther betekende veel voor de zwarte gemeenschap: scholen, kerken en organisaties gingen massaal naar de bioscoop, omdat er eindelijk een film is die de internalisering van negatieve stereotypen tegenging.

oude vijand

In Marvel”s Black Panther keert T”Challa na de dood van zijn vader, de koning van Wakanda, terug naar huis om zijn rechtmatige plek als koning in te nemen. Zijn moed wordt op de proef gesteld door een heftig conflict met een oude vijand, dat niet alleen het lot van Wakanda, maar ook van de rest van de wereld in gevaar brengt.

zwarte cast

Coogler toont onverbloemd de problemen die mensen dagelijks ervaren rond ras en identiteit. Het is tegelijkertijd ook ongelooflijk goed gemaakt entertainment, vol knap gechoreografeerde actie. De overwegend zwarte cast bestaat uit Chadwick Boseman, Lupita Nyong'o, Michael B. Jordan, Danai Gurira, Martin Freeman, Angela Bassett en Forest Whitaker.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ryan Coogler

Productiejaar

2018

Productieland(en)

US

Originele titel

Black Panther

0

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Black panther ryan coogler eyefilmmuseum 4
Black panther ryan coogler eyefilmmuseum 14
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op