Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Blackmail (Alfred Hitchcock, GB 1929)

Blackmail

Alfred Hitchcock / GB, 1929

Hitchcocks vroege thriller is een chanta­geverhaal over een jonge vrouw die gevangen raakt in het net van een afperser. Van Blackmail bestaan een stille en een geluidsversie. Deze versie zonder dialogen wordt muzikaal begeleid door het cellotrio ‘Made in Amsterdam’.

poster Blackmail (Alfred Hitchcock, GB 1929)

Van Blackmail, een typische Hitchcock-thriller over een jonge vrouw die haar aanrander vermoordt en gevangen raakt in het net van een afperser, bestaan een stille en een geluidsversie. Juist de stille versie van “Britain's First All-Talking Picture” heeft een grote dramatische kracht, omdat er scherper gemonteerd kon worden. Hitchcock zei hierover in een beroemd interview met François Truffaut: “Omdat ik vermoedde dat de producenten van gedachten zouden veranderen en uiteindelijk toch een hele geluidsfilm zouden willen, gebruikte ik de techniek van de geluidsfilm, maar dan zonder het geluid.”

Blackmail geldt als een van de beste Britse films, zo niet de beste, van de late jaren twintig. De Tsjechische actrice Anny Ondra (eveneens te zien in The Manxman) schittert als Alice White, een jonge vrouw wier korte flirt met een kunstenaar haar duur komt te staan. Met fraaie locaties, waaronder het British Museum, Whitehall en de Lyons Tea House op Piccadilly Circus.

Blackmail is een van de door het British Film Institute gerestaureerde “Hitchcock 9”, de eerste negen stille films van Hitchcock.

Live muzikale begeleiding door het cellotrio “Made in Amsterdam”, met Annie Tångberg, Bonno Lange, Jörg Brinkmann.

Een restauratie door BFI National Archive in samenwerking met StudioCanal. Hoofdsponsor: The Hollywood Foreign Press Association en The Film Foundation. Aanvullende financiering door Deluxe 142, Pia Getty, Col & Karen Needham en de Dr Mortimer & Theresa Sackler Foundation.

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1929

Productieland(en)

GB

Originele titel

Blackmail

0

Drager

35mm

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op