Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Blackmail (Alfred Hitchcock, GB 1929)

Blackmail

Alfred Hitchcock / GB, 1929

Hitchcocks vroege thriller is een chanta­geverhaal over een jonge vrouw die gevangen raakt in het net van een afperser. Blackmail geldt als een van de beste Britse films, zo niet de beste, van de late jaren twintig Hitchcock nam de film op in een stille- en een geluidsversie.

poster Blackmail (Alfred Hitchcock, GB 1929)

De Tsjechische actrice Anny Ondra schittert als Alice White, een jonge vrouw wier korte flirt met een kunstenaar haar duur komt te staan. De opnamen vonde plaats op fraaie locaties, waaronder het British Museum, Whitehall en de Lyons Tea House op Piccadilly Circus.

Voor zijn eerste geluidsfilm maakte Hitchock meteen inventief gebruik van de mogelijkheden die de nieuwe techniek bood. Hij versterkte stemmen of dempte het omgevingsgeluid om de psychologische staat van de hoofdpersonen te accenturen. Angst, paniek, schuldgevoelens: wie zijn oor te luisteren legt bij de geluidsversie van Blackmail beleeft een extra dramaturgische ervaring. Blackmail geldt als een van de beste Britse films, zo niet de beste, van de late jaren twintig. Met inleiding Leo van Hee.

Vooraf Blackmail- geluidstest, uit 1929: Hitchcock geeft hoofdrolspeelster Anny Ondra Engelse les, een gedenkwaardig opname! De stille versie is in september te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1929

Productieland(en)

GB

Originele titel

Blackmail

0

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op