Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Blind Chance (Krzysztof Kieslowski, PL 1981)

Blind Chance

Krzysztof Kieslowski / PL, 1987 / 114 min.

In Kieslowski's vroege meesterwerk schotelt hij ons verschillende, door het toeval bepaalde uitkomsten van een mensenleven voor. Witek rent achter een trein aan. Vanuit die gewone gebeurtenis verbeeldt Kieslowski drie mogelijke wendingen in het leven van deze geneeskundestudent.

poster Blind Chance (Krzysztof Kieslowski, PL 1981)

Voordat Kieslowski naam maakte met de epische filmreeks Dekalog en de Trois couleurs-trilogie, maakte hij zijn eerste metafysische meesterwerk, Blind Chance. In het meeslepende drama laat hij zien hoe lastig het is om politieke idealen te verzoenen met persoonlijk geluk. Witek (de magnetische Bogusław Linda) is een geneeskundestudent met een onzekere toekomst in het communistische Polen. Kieslowski dramatiseert Witeks levensreis als een reeks verschillende mogelijkheden, waarmee hij suggereert dat het toeval ons leven net zo beheerst als zogenaamde keuzevrijheid.

Witek rent achter een trein aan. Vanuit die gewone gebeurtenis verbeeldt Kieslowski drie mogelijke wendingen in het leven van deze jonge man tijdens de turbulente periode van Polen in de jaren 70, naar gelang of hij de trein haalt of mist. In versie 1 ontmoet hij een paar gestaalde communisten, in versie 2 ontmoet hij een militant van de oppositie, in versie 3 komt hij niet in aanraking met de politiek.

Verboden

Kieslowski wilde “films maken over de meest innerlijke gedachten en emoties van mensen, over datgene wat ze niet aan anderen laten zien”. Afgestudeerd aan de Poolse filmschool in Łódź maakte Kieslowski in de jaren 70 voornamelijk documentaires, waarin hij het dagelijkse leven in een totalitaire staat vastlegde, scherpe observaties die hem regelmatig in aanraking brachten met de censuur. Ook Blind Chance (1981) werd verboden en gecensureerd tijdens de in Polen afgekondigde ‘staat van beleg’ (1981-1983). Vertoning van de digitale restauratie.

...uniek...visionaire film... (***** NRC)

Details

This movie contains scenes showing explicit sexThis movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1987

Productieland(en)

PL

Originele titel

Przypadek

Lengte

114 min.

Taal

Polish

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Blind Chance (Krzysztof Kieslowski, PL 1981)
still Blind Chance (Krzysztof Kieslowski, PL 1981)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op