Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Blinddate5

Blind Date

Theo van Gogh / NL, 1996 / 90 min.

Intermenselijke relaties zijn bij Theo van Gogh nooit simpel. In Blind Date organiseren een man en vrouw na de dood van hun dochter via contactadvertenties blind dates met elkaar in een poging hun verstoorde relatie te verbeteren. Hun dode dochtertje leest in voice-over voor uit haar dagboek. ‘Van Goghs beste film’ won drie Gouden Kalveren en was een publiekssucces.

Poster1 1

“Achtervolgingen en dergelijke dingen, daar weet ik gewoon niks van. (…) Ik kan beter films maken over relaties, dat vind ik ook verreweg het interessantst”, aldus Van Gogh. Blind Date is zijn tweede “duetfilm” en geen doelbewust vervolg op het eveneens succesvolle 06, maar “gewoon weer een mooi idee”. Dat kwam tot stand in nauw overleg met de acteurs, Renée Fokker en Peer Mascini. Kim van Kooten schreef de dialogen.Van Gogh, die vaak riep dat Gouden Kalveren “geen reet” voorstelden, was zichtbaar gevleid toen Blind Date er drie won, mede dankzij het spel van Fokker en Mascini. Hij betaalde de film net als 06 uit eigen portemonnee, via een hypotheek op zijn huis en een bankkrediet.Stanley Tucci”s remake van Blind Date uit 2008 werd door de Nederlandse filmpers een stuk minder ontroerend bevonden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Theo van Gogh

Productiejaar

1996

Productieland(en)

NL

Originele titel

Blind Date

Lengte

90 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op