Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Nl fma bt zp 7862 35

Bloedgeld

Fred Goodwins / GB, NL, 1921

Hoe toon je filmmateriaal dat door veranderende technische omstandigheden of vertoningscontext nauwelijks presentabel is? Tijdens de Collectiedag laten EYE-curatoren zien hoe de filmhistorie geactualiseerd kan worden door gebruik te maken van nieuwe technologieën en afwijkende presentatiemogelijkheden, aan de hand van vier films uit de collectie. ‘Lastig’ filmmateriaal komt weer tot zijn recht.

Fo0052473

Bloedgeld is een detectivefilm over een vrouw die uit hebzucht met een rijke man trouwt maar door ontrouw uit zijn huis wordt gezet. Ze probeert later alsnog de erfenis te krijgen, zelfs ten koste van haar eigen dochter.

Deze Brits-Nederlandse coproductie stond decennia lang te boek als vermist, totdat hij recentelijk in stukjes en beetjes boven water kwam. Een deel van het recent gevonden materiaal was in dermate slechte staat (de nitraatfilm was plakkerig geworden) dat het, eenmaal geïdentificeerd, onmiddellijk naar het laboratorium gestuurd moest worden. Diverse delen van de film konden pas na de behandeling in het filmlaboratorium bekeken en in de juiste volgorde worden gezet. Het resultaat was een vrijwel complete versie, op enkele korte maar belangrijke scènes na.

work in progress

Het bijeengebrachte materiaal geeft een idee over hoe de film destijds werd uitgebracht. Vanuit deze aanwijzingen is het mogelijk om de film op diverse manieren te restaureren en presenteren: bijvoorbeeld als puur historisch document of in een opnieuw gemonteerde en gecompleteerde versie, die door het hedendaags publiek beter gewaardeerd kan worden.

EYE-collectiespecialisten laten op deze middag een “work in progress”-versie zien die inzicht geeft in de verschillende restauratie-inzichten. De vertoning van deze versie laat ook zien welke besluiten en discussies aan een dergelijk restauratieproject ten grondslag liggen.Presentatie door Elif Rongen-Kaynakçi, curator Stille Film en filmrestaurator Annike Kross.

Details

Regisseur

Fred Goodwins

Productiejaar

1921

Productieland(en)

GB, NL

Originele titel

Bloedgeld

0
Fo0052475
Fo0052473
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op