Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Boka Sarantonio (Pacheco Domacasse, NL 1985)

Boka Sarantonio

Pacheco Domacasse / NL, 1985 / 76 min.

Een magisch verhaal over een kleine Curaçaose vissersgemeenschap, waar de bevolking zich tegen een 'indringster' keert en haar met behulp van brua (het Antilliaanse woord voor zwarte magie) probeert uit te schakelen.

poster Boka Sarantonio (Pacheco Domacasse, NL 1985)

Boka Sarantonio vertelt een magisch verhaal over de onhebbelijkheden van een kleine Curaçaose vissersgemeenschap. Visser Simon (Paul Bérénos) keert samen met zijn Colombiaanse vrouw Adelaida (Lebacs) na jaren terug naar zijn geboortedorp Boka Sarantonio. Zijn afwezigheid heeft hem dusdanig veranderd, dat de dorpsbewoners ervan overtuigd raken dat Adelaida een vloek over het dorp brengt. Om die af te wenden roept barkeeperster Rosoura (Rina Penso) de hulp in van brua – met fatale gevolgen.

Theater- en filmmaker Pacheco Domacassé en schrijfster en actrice Diana Lebacs maakten zich tijdens hun leven hard voor de anti-kolonialistische bewustwording van de eigen identiteit én het gebruik van het Papiaments. Domacassé vernieuwde in de jaren 70 het Antilliaanse theater door zijn stukken in de volkswijken van Curaçao op te voeren. Lebacs schreef tal van kinderboeken waaronder het met zilveren griffel bekroonde ‘Nancho van Bonaire’.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pacheco Domacasse

Productiejaar

1985

Productieland(en)

NL

Originele titel

Boka Sarantonio

Lengte

76 min.

Taal

Dutch

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Felix de Rooy

Felix de Rooy (1952) is een filmmaker uit Curaçao die ook actief is als acteur, beeldend kunstenaar, theatermaker en verzamelaar. Veel jonge makers in Nederland en op de Cariben zien hem als belangrijke inspiratiebron. Eye presenteert een overzicht van korte en lange speelfilms van en met Felix de Rooy.

Lees meer
campagnebeeld Felix de Rooy – The Museum of My Mind (© Vincent Jong Tjien Fa)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op