Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Boom in Amsterdam (Agnes de Ruijter, NL 2022)

Boom in Amsterdam

Agnes de Ruijter / NL, 2022 / 52 min.

Amsterdamse bomen spelen de hoofdrol in deze door Agnes de Ruijter geregisseerde documentaire, die wijst op de noodzaak van blijvende aandacht voor het leefklimaat in de stad. Want bomen zijn "niet alleen de longen, maar ook het hart van de stad". 

poster Boom in Amsterdam (Agnes de Ruijter, NL 2022)
Wie leest niet dagelijks de berichten over de opwarming van de aarde? Temperaturen van ver boven de dertig graden zijn ook in de steden van Noordwest-Europa geen uitzondering meer, zo ook in Amsterdam.

Regisseur Agnes de Ruijter maakt de bomen van Amsterdam tot hoofdrolspelers van haar documentaire. Bomen zijn niet alleen fraai om naar te kijken, maar spelen een vitale rol in het leefklimaat van de stad en dus het welzijn van de bewoners. Bomen kappen zonder overleg of niet nadenken over de rol van groen in de nieuwe wijken van Amsterdam – het komt voor, maar het zou niet moeten mogen.

Lucht en verkoeling

Bij de beelden van Mokums bomen horen we verrassende verhalen van stadsbewoners, schrijvers en wetenschappers over de betekenis en het belang van bomen in de stad. Duidelijk wordt: bomen kunnen heel goed zonder ons, maar wij niet zonder de bomen.

”Bomen zijn niet alleen de longen, maar ook het kloppende hart van een stad”, stelt De Ruijter in een interview in Het Parool. “Bomen bepalen het leefklimaat, reguleren de waterhuishouding, de airconditioning. Ze geven lucht en verkoeling, maar ook rust en bewustzijn.”

Details

Regisseur

Agnes de Ruijter

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

Boom in Amsterdam

Lengte

52 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op